​Un lider al Garzii Revolutionare din Iran a promis ca generalii americani "votr fi luati in vizor si asasinati" ca razbunare pentru recentul atac impotriva unor oameni de stiinta de la Teheran, implicati in programul nuclear iranian, relateaza FoxNews. Expertii in Orientul Mijlociu sustin ca amenintarea generalului de brigada Mohammad Reza Naghdi trebuie "luata in serios".

Iata cele mai importante declaratii facute de generalul Naghdi pentru un site ce are legaturi cu Garda Revolutionara:

  • ticalosii de americani si sionisti n-ar trebui sa creada ca, prin asasinarea oamenilor nostri de stiinta, pot sa abata natiunea noastra de pe drumul Jihadului si sa ne sperie
  • vom alege locul in care ii vom spanzura pe generalii americani si sionisti si vom arata care dintre executii este razbunare pentru sangele marelui nostru martir Shahriari

Naghdi, comandantul fortelor Basij din cadrul Garzii Revolutionare, s-a referit la Majid Shahriari, un om de stiinta iranian, implicat in programul nuclear al tarii sale, si care a fost ucis la sfarsitul lunii noiembrie in urma unei explozii care a avut loc la Teheran. Un alt fizician, Fereydoon Abbasi Davani, a fost ranit, intr-o deflagratie silmilara produsa in capitala iraniana.

Seful politiei din Teheran, Hossein Sajedi-nia, a declarat ca barbati aflati pe motociclete au atasat dispozitive explozive pe geamurile masinii lui Shahriari, precum si pe cea condusa de Davani, in timp ce oamenii de stiinta se indreptau spre locurile de munca. Bombele au explodat dupa cateva secunde.

Shahriari a fost ucis in urma deflagratiei, in timp ce sotia sa si soferul au fost raniti. Davani si sotia sau au fost si ei raniti in atentat.

Reza Kahlili, un fost spion CIA care a fugit din Iran, a declarat ca "Statele Unite trebuie sa fie ingrijorate din cauza acestor amenintari" facute de Naghdi.

Jim Phillips, expert in chestiuni legate de Orientul Mijlociu la Heritage Foundation, si Alireza Nader, specialist in probleme ale conducerii iraniane la RAND Corporation, au afirmat si ei ca avertismentul trebuie sa fie luat in serios deoarece a venit direct de la generalul Naghdi. Expertii afirma ca locul cel mai probabil al unui atac impotriva generalilor americani ar fi Irakul, dar s-ar putea intampla si in Bahrein, Qatar si in alte state din zona Golfului Persic.

Un reprezentant al Departamentului Apararii a afirmat insa ca armata americana nu este la curent cu amenintarile formulate de liderul militar iranian.