Nezavisimaia gazeta: Viktor Ianukovici a avertizat Romania ca "au trecut vremurile Ucrainei timide"

de Olga Popescu     HotNews.ro
Joi, 16 decembrie 2010, 12:03 Actualitate | Internaţional


Viktor Ianukovici
Foto: Agerpres
Transnistria a fost, in aceasta saptamana, in centrul atentiei la Bruxelles, Kiev si Moscova. UE, Ucraina si Rusia au privit procesul de reglementare a conflictului de pe Nistru ca un element necesar al securitatii europene, care, in aceasta regiune, depinde tot mai mult de Romania, scrie Nezavisimaia gazeta. Ziarul mentioneaza ca, anterior, cele trei parti au atentionat pe cei de la Bucuresti in legatura cu atentia exagerata acordata sectorului moldo-transnistrean. Lor li s-a adaugat Viktor Ianukovici, care a avertizat Romania ca „au trecut vremurile Ucrainei timide”.

Tematica transnistreana a rasunat la Bruxelles la inceputul saptamanii. Catherine Ashton, inaltul reprezentat UE pentru politica externa si de securitate, a declarat la o conferinta de presa in cadrul consfatuirii ministrilor de externe ai tarilor membre ale programului Parteneriat estic, ca UE trebuie sa-si intensifice eforturile pentru a progresa in reglementarea chestiunii transnistrene. Ea a promis sa contribuie personal la rezolvarea acestei probleme care dateaza de prea mult timp.

Marti, situatia creata in jurul Transnistriei a fost dezbatuta la Mosova de viceministrul rus de externe, Grigori Karasin si de seful misiunii OSCE in Moldova, Philipp Remler.

In aceeasi zi, la Kiev, presedintele Viktor Ianukovici a ridicat problema transnistreana in categoria prioritatilor politicii ucrainene externe. „Misiunea concreta a Ucrainei in asigurarea securitatii europene o constituie participarea la procesul de reglementare a conflictului transnistrean”, a spus el, adresandu-se sefilor diplomatiilor straine acreditate la Kiev.

In ajun, seful statului a cerut Ministerului de Externe sa pregateasca propuneri de intarire a pozitiei Ucrainei in chestiunea transnistreana. De asemenea, el a cerut MAE ca, impreuna cu aparatul Consiliului de securitate nationala si aparare, sa puna la punct proiecte pentru decrete prezidentiale privind conceptul relatiilor cu Romania, un program de masuri pentru rezolvarea aspectelor problematice din relatiile bilaterale si de contracarare a pericolelor care planeaza asupra securitatii nationale.

Ianukovici nu a mentionat intamplator Romania in discursul sau, scrie Nezavisimaia gazeta. Ziarul aminteste ca principalii responsabili ai Romaniei si-au declarat in repetate randuri intentia de unificare cu „al doilea stat romanesc” – Moldova, afirmand, totodata, ca niciodata si in nici un fel de circumstante, Bucurestiul nu va semna cu Chisinaul un tratat privind frontierele de stat, trasate in baza cunoscutului Pact Ribbentrop-Molotiv din 1940 si ca nu peste mult timp granita UE va trece pe Nistru.

Impotriva acestei perspective s-au pronuntat o serie de state europene. Pe Basescu au incercat sa-l struneasca nemtii si francezii. Recent, secretarul de stat al Frantei a declarat ca Romania nu ar putea sa controleze asa cum se cuvine granita estica a UE in cazul aderarii ei la zona Shengen, pentru ca nu recunoaste granitele cu Moldova si imparte pasapoarte cetatenilor moldoveni.

Intr-un interviu acordat Financial Times, Basescu a raspuns ca nu are de gand sa amane data aderarii Romaniei la spatiul Shangen, in pofida opozitiei Frantei. Si a subliniat ca, in chestiuni de securitate, Romania ia singura deciziile. „Evenimentele din Georgia demonstreaza ca in orice moment poate sa se intample ceva. La cativa kilometri de granita noastra – in Transnistria. Nu putem pune in pericol securitatea noastra”, a adugat el. Este o piatra aruncata in ograda Moscovei.

In ceea ce priveste Ucraina, rabdarea liderilor tarii s-a epuizat total. „Se impun eforturi suplimentare pentru rezolvarea problemelor deschise cu Romania si Moldova, fara a periclita propriile interese nationale. Aceste tari trebuie sa inceapa sa priveasca altfel la statului nostru... Ele trebuie sa simta ca vremurile Ucrainei timide au trecut. Este un stat mare, puternic si de perspectiva, cu care este avantajos si util sa colaborezi”, a subliniat Ianukovici. Potrivit convingerilor sale, „Ucraina are toate motivele si posibilitatile pentru a-si consolida pozitia de putere regionala cu influenta”.






Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

















8860 vizualizari

 • +24 (24 voturi)    
  foarte bine (Joi, 16 decembrie 2010, 12:07)

  alex [anonim]

  Sa nu fie timida nici cu Rusia..
  • +20 (20 voturi)    
   . (Joi, 16 decembrie 2010, 12:15)

   Ivanu [utilizator] i-a raspuns lui alex

   Rusii s-ar putea sa ii calce din greseala, cand se uita in alta parte.
   • +16 (16 voturi)    
    Tara facuta din bucati din Rusia, Polonia, Romania (Joi, 16 decembrie 2010, 13:03)

    O Ucraina Mica e mai de folos tuturor [anonim] i-a raspuns lui Ivanu

    Ucraina e in situatia neplacuta a multor state, create pe un morman de cadavre, pe minciuna, pe talharirea vecinilor, pe invazii si deportari etnice.

    Mai mult decat atat, nici macar nu e sigur ca exista un popor ucrainean complet diferit de poporul rus sau belarus (asa cum nu exista diferenta mare intre germani si austrieci, romani si basarabeni sau intre albanezi si „kosovari„).

    E limpede ca Rusia vrea realipirea Ucrainei. Insa colonelul Putin a decis ca e mai complicat sa aplice metoda tancurilor, ca in Georgia. E mai simplu sa iti pui oamenii in fruntea Ucrainei si Ucraina va face cum ii dictezi de la Kremlin. Ba chiar o poti folosi ca agent de provocare, asa cum China foloseste Coreea de nord.

    Exista 25 de milioane etnici „ucrainieni„, restul pana la 40 de milioane locuitori sunt rusi (12 milioane), romani (1,5 milioane), polonezi (1 milion), maghiari (200.000), tatari, etc.
    40% din teritoriu e de fapt ocupat de la alte tari vecine (estul tarii, Crimeea, Bugeac, Bucovina si Maramuresul de Nord, regiunea Lvov, etc).

    O Ucraina care ar repara injustiile istorice si care ar renunta de bunavoie la ceea ce a obtinut din furt si pacturi nazisto-comuniste ar fi o Ucraina mult mai puternica si viabila.

    Pentru ca ar fi omogena etnic (95%), ar fi in pace cu vecinii (ramasi fara pretentii), ar fi in top10 european ca populatie si teritoriu, ar fi mult mai usor acceptata in UE/NATO.

    Ianukovici e un agent rus si daca de la Moscova i se comanda sa latre spre Romania el o va face.

    Romania sa isi vada de politica ei de re-romanizare, de incitare la apropierea de UE, de schimburi comerciale si culturale cu regiunile de frontiera, de informat instantele internationale cu privire la orice ilegalitate sau abuz al guvernul de la Kiev, de acordare a cetateniei romane chiar si pe ascuns daca e nevoie. Apropo, recent, in regiunea Odessa, un etnic roman a castigat alegerile de primar dintr-un sat. Imediat, adversarii l-au acuzat ca are si cetatenie romana !
    • +4 (4 voturi)    
     Ucraina a fost prima (Joi, 16 decembrie 2010, 13:41)

     ion [anonim] i-a raspuns lui O Ucraina Mica e mai de folos tuturor

     Intai a fost Rusia Kieveana, nu Ucraina Moscovita!!Cum poti spune ca Ucraina este creata din Rusia?!Da, din celelalte tari vecine, este adevarat. Dar nu din Rusia. Rusii au plecat in Est de pe teritoriile actualei Ucraine.
     • +5 (5 voturi)    
      Teritorii ruseşti în Ucraina (Joi, 16 decembrie 2010, 13:56)

      aqualung [utilizator] i-a raspuns lui ion

      Rusia a dat cadou Ucrainei sovietice nişte teritorii pe care Ucraina le păstrează şi azi: Crimeea şi Donbasul. Astea sunt vechi teritorii ruseşti, locuite majoritar de ruşi.

      Se vorbeşte despre diverse graniţe lărgite ipotetice sau istorice ce conţin teritorii revendicate (nu întotdeauna locuite majoritar) de câte un grup etnic ca fiind România Mare, Ungaria Mare, Serbia Mare, Bulgaria Mare etc. Ucraina Mare este Ucraina actuală.

      Termenul de "Rusia Kieveană" nu se referă strict la ceea ce azi denumim "ruşi": la acea vreme, "ruşi" era o denumire generică a slavilor răsăriteni (cum era la noi şi cea de "sârbi" pentru cei sudici), vezi şi Letopiseţul Ţării Moldovei, care atestă prezenţa unor "ruşi" pe teritoriul principatului - de fapt se referă la slavii răsăriteni, ucraineni. Oricum, nu e cazul să se bată monedă pe statul acela ca bază a Ucrainei actuale - în fond era, ca multe alte state medievale, un stat dinastic, nu etnic.
      • 0 (2 voturi)    
       FARA UNIRE ACUM (Joi, 16 decembrie 2010, 20:02)

       laur [anonim] i-a raspuns lui aqualung

       Drept răspuns la această declaraţie, ziarul rus «Независимая газета» a publicat comentariul directorului Insttutului de analiză politică şi cercetări internaţionale de la Kiev, Serghei Tolstov.

       "După toate aparenţele, românii intenţionează să ia Moldova fără Transnistria şi să permită Transnistriei să fie independentă. Acest lucru pune Ucraina într-o situaţie defavorabilă. Pentru a evita reunirea Moldovei cu România, Kievul consideră oportună integrarea Transnistriei în Moldova…"

       "Băsescu devine tot mai greu de reţinut. Acesta este factorul care determină discursul lui Ianukovici, pentru că Ucraina nu are nevoie de modificarea frontierelor, la fel ca şi Uniunea Europeană.», mai consideră Serghei Tolstov.
   • +7 (9 voturi)    
    Victorash... (Joi, 16 decembrie 2010, 13:06)

    ci ciong [anonim] i-a raspuns lui Ivanu

    Romania e membra UE, membra NATO, voi doar serviti Rusia si atat... pune-ti mana invatati un pic de diplomatie... maine daca se "intampla ceva" avem cel mai tare si mare frate din lume iar voi cedati... cum ati mai facut-o
    • -1 (3 voturi)    
     . (Joi, 16 decembrie 2010, 13:58)

     Ivanu [utilizator] i-a raspuns lui ci ciong

     NATO raspunde doar daca suntem atacati. Daca no atacam primii nu ne ajuta nimeni. NATO nu e tata care ne scoate fundu.
    • 0 (4 voturi)    
     Raspuns (Joi, 16 decembrie 2010, 15:32)

     Alex [anonim] i-a raspuns lui ci ciong

     Am mai trait experianta fratelui mai mare si de fiecare data am iesit prost. Nu trebuie sa ne culcam pe urechea ca americanii si restul NATO vor misca un deget pentru noi intr-un ventual conflict cu Rusia sau Ucraina.
   • +7 (7 voturi)    
    ROMANIA (Joi, 16 decembrie 2010, 13:15)

    razvan [anonim] i-a raspuns lui Ivanu

    Cred ca este timpul ca ucrainienii sa-i respecte mai mult pe romanii deoarece noi nu le-am facut rau asa cum ne-au facut ei in ultimii 100 de ani.
    Rusia isi bate joc de Ucraina, dar sefii de la Kiev tot in Romania s-au gandit sa bata.........
    Ucraina este putin importanta economic in Europa si in lumea intreaga, dar militar este puternica.
    In alta ordine de idei romanii nu prea au de ce sa calatoreasca in tara vecina de la nord-est.
 • +17 (17 voturi)    
  Ce papagal (Joi, 16 decembrie 2010, 12:18)

  Ronin [utilizator]

  De parca nu am sti ca fraza asta i-au soptit-o angajatii Kremlinului. De fapt colegii individului...
 • +14 (16 voturi)    
  care e faza cu ucraina? (Joi, 16 decembrie 2010, 12:18)

  alex [anonim]

  tara creata artificial. au rupt din polonia si romania ca sa o creeze. daca ar fi pe bune sa ne luam si noi si polonezii teritoriile inapoi :)
  • +4 (4 voturi)    
   corect (Joi, 16 decembrie 2010, 14:46)

   c [anonim] i-a raspuns lui alex

   Le-au dat rusii la ucrainieni o parte importanta din sudul Moldovei doar ca sa aiba si ei acces la Dunare.

   Le-au mai dat rusii si Bucovina ca doar nu dadeau de la ei. Au distrus toata comunitatea romaneasca de acolo.

   N-or fi ei timizi dar beneficiaza de teritorii Romanesti nemeritat. Au de ce sa se teama...
 • +15 (15 voturi)    
  Ianukovici sa fie atent la Rusia. (Joi, 16 decembrie 2010, 12:20)

  mircea [anonim]

  Cred ca Ianukovici a primit un bobarnac de la Moscova si sa pomenit vorbind si nu stie ce.O amenintare pentru Ukraina este Rusia care a declarat ca are interese in regiune si nu Romania.
 • +15 (15 voturi)    
  Vorbe-n vant (Joi, 16 decembrie 2010, 12:21)

  Cifre [utilizator]

  Ucraina nu e un stat, ci o adunatura de rupti in cur, deportati si biznismeni de stil mafiot. Nu spun eu singur asta, ci investitiile firmelor din vest care nu s-au materializat. Nici rusii nu ii mai sustin, sunt mancati. E ca porcul care se zbate la taiere desi stie ca se va termina in curand.
 • +13 (15 voturi)    
  Timida?! :) (Joi, 16 decembrie 2010, 12:27)

  mircea [anonim]

  Ma bucur ca Ucraina ne priveste de jos si aspira sa fie bagata in seama!
 • +3 (7 voturi)    
  Infantilisme populiste! (Joi, 16 decembrie 2010, 12:40)

  Cataleya [utilizator]

  Sa fim seriosi.
  Soarta Transnistriei, oricare va fi ea, va fi hotarata in proportie de 99,99% de Rusia.
  Zbenguielile ucrainenilor, moldovenilor sau romanilor la acest capitol seamana mai mult cu zbaterile unor pestisori in fata unui rechin.
  Dar ucrainenii sunt renumiti pt brutalitatea lor (chiar si numai declarativa) atunci cand le este zgandarit orgoliul.

  Nici macar ei nu cred ce spun, dar da bine la majoritatea populatiei sarace si inculte a Ukrainei!
 • +8 (8 voturi)    
  Stat ARTIFICIAL (Joi, 16 decembrie 2010, 12:43)

  unu [anonim]

  pur si simplu stat cusut din bucati ce au apartinut mai multor state vecine..... ucraina e artificiala...

  jumatea de est o iau rusii si no sa zica nimeni nimic....

  jumatea de vest intra in ue poate....
 • +10 (10 voturi)    
  sindrom (Joi, 16 decembrie 2010, 12:47)

  petre [anonim]

  Atitudinea Ucrainei se poate intelege ca sindromul statului nou aparut,cu complexele pe care le presupune.Pentru toata lumea este evident faptul ca Romania nu a fost ,nu este si nu va fi un pericol pentru Ucraina,pericolul LETAL venind de la rusi, iar faptul ca Ucraina lui Ianucoivici se ratoieste in mod penibil si ridicol la Romania poate fi inteles ca un mesaj trimis Moscovei,dupa parerea mea.Se ratoieste la un stat la care crede ca ii da mana ,neavand curajul s-o faca la Balsoi Brat,care-o va digera odata, daca nu vor duce o politica de apropiere ,fara nici un echivoc, de UE, singura garantie valabila..
 • +4 (4 voturi)    
  Paranoia ucraineana! (Joi, 16 decembrie 2010, 13:33)

  Chiar Eu [utilizator]

  Care sunt "problemele deschise cu Romania si Moldova"?
  • +4 (4 voturi)    
   Diverse (Joi, 16 decembrie 2010, 15:49)

   Mihai [anonim] i-a raspuns lui Chiar Eu

   1) Canalul Bastroe
   2) Transnistria
   3) Faptul ca exista bucati din Romania Mare (Nordul Bucovinei, sudul Basarabiei) parte din Ucraina actuala. Apropo, Bucovina a fost ocupata abuziv in 1940, ultimatumul pt retrocedare era doar referitor la Basarabia.
   4) Exista destui etnici romani/moldoveni in partile amintite la #3. Parca sunt ceva probleme, legate de invatamantul in lb romana, vorbit lb romana in zonele cu majoritate romaneasca, etc.
   5) L-am "furat" Insula Serpilor. Acuma se stie ca sub platoul continental exista petrol, deci putem sa presupunem ca ala era motivul, desi pe vremea URSS parca era o baza militara (gen supraveghere radar) acolo.
   6) Si sa nu uitam si de Prut, care din cauza ca nu este regularizat, isi schimba cursul din cand in cand si uite asa Romania mai capata cate o insulita :)
 • +1 (1 vot)    
  x (Joi, 16 decembrie 2010, 13:43)

  M [anonim]

  Rugam o mai mare atentie la limba romana, si-asa nenorocita de educatia la pamant de-acasa si din scoli.

  „inaltul reprezentat UE”, „spatiul Shangen” sau „s-au pronuntat o serie de state europene” ??

  Ai crede ca jurnalistii ar trebui sa fie cu adevarat niste experti, complet stapani pe limba romana, la orice capitol: vocabular, sintaxa, acorduri, punctuatie etc.
 • +6 (8 voturi)    
  Traducere (Joi, 16 decembrie 2010, 14:06)

  Trojan.H [utilizator]

  Pentru a citi textul corect, se va inlocui "Ucraina" cu "Rusia".
  Pentru a se citi alte texte corect, se va inlocui "PSD" si "PNL" cu "Rusia" si "Mafia".
  • 0 (2 voturi)    
   Ce prost esti ?! (Joi, 16 decembrie 2010, 18:18)

   -Zamolx- [utilizator] i-a raspuns lui Trojan.H

   Ce mama naibi are PNL cu Rusia???
   Esti indoctrinat si crezi asta sau doar arunci petarde inpotriva unora si altora?
   Cu soparle din astea a prostit Basescu jumate din popor de l-au votat. Iar dupa 3 luni dansau pinguinul in piata pt ca i-a ars la salariu... Eu nu cred ca vreunul din contracandidatii lui Base are vre-o legatura cu Rusia mai mare decat clanul Udrea cu rusii de la ALRO Slatina. Asta e o vrajeala mai mare decat aia cu "sa traiti bine!" Ca acum il doare undeva pe marinar cum traiesc romanii. Interesant e doar sa ajunga Udrea in varful gramezii de bani !!!
 • +5 (5 voturi)    
  a trecut timpu sa ne mai temem ! (Joi, 16 decembrie 2010, 15:17)

  panfil flecaru [anonim]

  vrem reintregirea, asa cum a fost romania mare, a lui ferdinand intregitorul si ion ratiiu !!
  bucovina si judetele din sud ale basarabiei !
  gurile dunarii nu sunt ale ukrainei !
  cernauti, pamant romanesc !~
  sa facem clar si auzit !!!
 • +4 (4 voturi)    
  Transnistria nu e romaneasca (Joi, 16 decembrie 2010, 17:19)

  ... [anonim]

  Transnistria a fost facuta RSS Moldoveneasca din teritoriul Ucrainei de catre Stalin, tocmai pentru ca asemenea puncte de discordie conveneau de minune unei organizari "imperiale".

  pe de alta parte, erau "romanesti" Ismailul si Bolgradul.
  problema e ca Bolgradul, de fapt era si mai este mai degraba bulgaresc, iar Ismailul, desi a fost ceva mai mult romanesc odata, a fost demult colonizat serios.
  din punct de vedere rusesc, miscarea lui Stalin a fost una de geniu.
  ca sa nu mai vorbim de faptul ca tot ce se numeste Dobrogea a fost o zona cu populatie extrem de amestecata, si in care majoritatea numelor sunt turcesti sau tatare :D

  da, Moldova iese oricum in pierdere. este, de altfel, un lucru cu care mai mult ca sigur s-au obisnuit. au fost colonizati serios de rusi, si chiar si in ziua actuala romanii (moldovenii, daca vreti) sunt cei cu slujbele cele mai mizere si cu statutul social cel mai prapadit. chiar si Romania (asa Mare si minunata cum era) si-a trimis acolo colonisti profitori, iar apoi a cedat-o mult prea usor Rusiei. sunt o tarisoara amarata, cu mult prea multi dusmani. nu cred ca are vreun rost cramponarea de o regiune atat de exploziva precum Transnistria.

  mi-ar placea sa-i vad pe picioarele lor si, de ce nu, in mai stransa relatie, cel putin culturala, cu noi. dintre toti "fratii" nostri ei sunt cei cu care ne-am purtat cel mai rece :(
  • 0 (0 voturi)    
   vai de ucraina - uitarea doare (Vineri, 17 decembrie 2010, 3:09)

   gaspar [anonim] i-a raspuns lui ...

   au uitat oare atat de repede ce le-au facut fratii lor rusi...
   uitarea este cea care doare cel mai mult. la inceputul iernii trupele comuniste rusesti au inceput confiscarea tuturor alimentelor din ucraina. au maturat pur si simplu podurile, au luat butoiul cu varza, cartofii de samanta, fasolea, tot.
   asa a inceput marea foamete din ucraina - cei mai norocosi au fost executati, altii milioane au murit de foame. o mica parte s-au refugiat in basarabia si romania.
   oare au uitat asa de repede?
   in loc sa isi rezolve probleme lor ei cauta un demon in romania, o tara care niciodata nu a facut rau nimanui.
   rusine presedintelui.
   sa intrebe populatiacivila cine sunt romanii, faceti un interviu in ardeal si intrebati maghiarii despre romani sa vedeti ca nu vor avea niciodata nimic rau de spus despre ei.
 • 0 (0 voturi)    
  opinie (Joi, 16 decembrie 2010, 17:53)

  ion [anonim]

  Ucraina este un stat artificial creat,In rezultatul prabusirii imperiului comunist sovietic Ucraina se-a marit teritoriile de 8 ori,asa cevai nu sa intimplat inca nicaeri in lume. Aceste 8 parti apartin Rusiei,Romaniei,Polonie,Ungariei. Ca sa-si rezolve <problemele> cei care guverneaza Ucraina incearca cu forta sa ucraineze popoarele,sau minoritatile care locuesc in aceste teritorii.Asa cevai este imposibil si va aduce la un fiasco. Exemplu:Bulgarii 500 de ani au fost sub turci si asa si nu au reusit sa-i turceasca,bulgarii seau pastrat identitate,iar cind a venit momentul lea spus la revederce.
 • 0 (0 voturi)    
  Afirmatii lipsite de substanta (Vineri, 17 decembrie 2010, 4:32)

  Emil [anonim]

  Ianukovici,un fost interlop pus pe post de catre oligarhia pro-rusa din estul Ucrainei (ex.Akhmetov Rinat si altii) care nu a primit inca decat jumatate din girul Kremlinului,asteptandu-se rezolvarea problemelor cu Gazprom nu are nici un interes sa se rezolve problema Transnistriei care nu este de-facto decat un spatiu destinat spalarii banilor si al contrabandei necesare acelei oligarhii pentru a prospera in continuare.Nu are cum sa intervina in nici un fel in politica regionala decat daca ar sprijini fatis pe comunistii de la Chisinau.Se stie ca acum doi ani cei care au incitat la revolta in fata parlamentului moldovean au fugit apoi in Ucraina precum si spionajul dovedit deja.Pacat ca datoria din investitiile romanesti la Krivoirog s-au dus pe apa sambetei si autoritatile ucrainiene nu numai ca au incasat sume grase pentru paza activelor facilitand in acelasi tim furtul in combinat.
 • 0 (0 voturi)    
  Ucraina (Vineri, 17 decembrie 2010, 11:02)

  M.Andrei Iulian [anonim]

  Înainte au jucat un rol de urs adormit și când alte tari din UE fac lobby pentru partea Estică se trezesc ca au și ei drepturi.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...



Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.



powered by
developed by