Violente in centrul Romei, marti, dupa ce cabinetul premierului Silvio Berlusconi a primit un vot de incredere crucial in Parlament, relateaza AFP. Protestatarii au incendiat masini si au aruncat cu pietre in fortele de ordine. Politia a ripostat cu gaze lacrimogene si lovituri de bastoane. Aceste scene violente s-au petrecut pe una dintre cele mai vizitate strazi ale Romei. Cel putin 90 de persoane au fost ranite in ciocniri, dintre care 40 de protestatari si 50 ofiteri de politie, au declarat surse oficiale.

"Sunt foarte rusinat ca sunt italian. Astazi este sfarsitul democratiei italiene," a declarat Marianna Martellozzo, un student protestatar.

22 de protestatari raniti au fost spitalizati si 41 de persoane au fost arestate.

Premierul Italiei, Silvio Berlusconi, a supravietuit marti, la limita, votului de incredere dat executivului sau de Camera Deputatilor, cu 314 voturi la 311, relateaza AFP, dupa ce, tot marti, a reusit sa obtina o majoritate favorabila in Senat.

In ziua motiunii de cenzurii, zeci de mii de protestatari au marsaluit pe strazile principalelor orase din Italia impotriva premierului.

Votul a venit dupa mai multe dezbateri aprinse in ambele camere ale parlamentului, iar in minutele dinainte anuntarii rezultatului votului a izbucnit si o bataie intre un grup de sustinatori si unul de oponenti ai lui Berlusconi.

Guvernul Berlusconi este intr-o situatie delicata, in conditiile in care dispune, impreuna cu aliatul sau, Liga Nordului, de o majoritate confortabila in Senat, dar ii lipsesc voturi in Camera Deputatilor, din cauza separarii lui Berlusconi de fostul sau aliat Gianfranco Fini, care si-a creat propria formatiune politica alaturi de disidenti din Partidul Libertatii (PdL, partidul lui Berlusconi).

Analistii considera ca Italia are nevoie de alegeri parlamentare anticipate, intrucat majoritatea scazuta a guvernului ar putea paraliza activitatea parlamentului.

"Aceasta este o tara care are nevoie de schimbare", a afirmat inaintea votului Pier Luigi Bersani, liderul principalului partid de opozitie, Partidul Democrat.

Berlusconi, in varsta de 74 de ani, a afirmat ca o motiune de cenzura ar face rau Italiei, care trebuie sa faca fata turbulentelor de pe pietele financiare din zona euro.