Presupusul autor al atentatelor din Stockholm a afirmat, in testamentul sau, ca a actionat la indicatiile Statului islamic al Irakului, aripa irakiana a organizatiei al-Qaeda, anunta luni centrul american de supraveghere a site-urilor islamiste, SITE, citat de Le Monde.

Taymour Abdel WahabFoto: SITE Intelligence Group

Identitatea lui Taymour Abdel Wahab a fost dezvaluita de site-ul islamist Shumukh al-islam, care a publicat o serie de fotografii ale acestuia.

Politia suedeza a afirmat, ieri, ca dispune de piste pentru elucidarea atentatelor din centrul orasului Stockholm, pe care le-a calificat drept "crime teroriste". Prima explozie, survenita la bordul unei masini, nu a facut victime.

Serviciile suedeze de informatii SAPO au refuzat, duminica seara, sa comenteze informatiile. "Nu vom face niciun comentariu asupra identitatii persoanei pe care am gasit-o moarta", s-a marginit sa declare un purtator de cuvant al SAPO, Carolina Ekeus.

Numele autorului presupus al atentatelor este insotit pe site-ul islamist de o fotografie in care apare un tanar barbat, imbracat in negru, cu mainile in buzunare, iar pe fundal se vede o vale inverzita.

al-Qaeda a promis o recompensa pentru uciderea unui caricaturist suedez

In septembrie 2007, Statul islamic al Irakului a publicat un comunicat al liderului organizatiei, Abou Omar Al-Baghdadi, in care acesta cere razbunare impotriva Suediei, tara in care au fost publicate caricaturi considerate jignitoare la adresa profetului Mahomed. El a promis, de asemenea, o recompensa financiara pentru oricine va reusi sa-l ucida pe caricaturistul suedez Lars Vilks.

Potrivit Telegraph, Taymour Abdel Wahab a parasit Bagdadul in 1992 pentru a trai in Suedia, dupa care a venit sa studieze in Marea Britanie, in 2001. Politia britanica a anuntat luni ca a perchezitionat o proprietate din Bedfordshire, comitatul de nord al Londrei, unde a locuit in trecut acest barbat.