Procuratura Croatiei va cere pentru fostul premier Ivo Sanader, arestat vineri in Austria, o pedeapsa de 15 ani de inchisoare pentru coruptie si abuz de putere, anunta Agerpres, citand agentia spaniola de presa EFE. Sanader, care a condus Guvernul croat in perioada 2003-2009, a fost retinut vineri in Austria, in baza unui mandat international de arestare.

Ivo SanaderFoto: Reuters

Cotidianul 'Jutarnji list' din Zagreb, care citeaza surse din cadrul Procuraturii, informeaza despre aceasta cerere si precizeaza ca este vorba despre pedeapsa maxima pe care o prevede legislatia croata pentru cele doua infractiuni care i se imputa lui Sanader, asociere in vederea comiterii de delicte si abuz de putere.

Sanader parasise Croatia cu o zi inaintea arestarii sale, cu putin timp inainte ca Parlamentul de la Zagreb sa ii ridice imunitatea.

Procurorii il suspecteza ca, in perioada in care a fost la putere, Sanader s-a aflat in spatele unui plan de creare a unor fonduri secrete pentru HDZ, formatiunea sa politica conservatoare.

Sanader este cel mai inalt oficial croat acuzat de coruptie pana in acest moment. El a demisionat "pe neasteptate" in iulie 2009, iar HDZ l-a exclus din randurile sale in luna ianuarie a acestui an.

Analistii afirma ca ancheta impotriva lui Sanader va ajuta Zagrebul in eforturile sale de a adera la Uniunea Europeana.

Mai multe ziare croate asigura ca se mai cerceteaza implicarea lui Sanader in operatiuni ilegale in legatura cu banca austriaca Hypo Alpe Adria.

Potrivit altui ziar din Zagreb, 'Vecernji list', oficiul croat de lupta impotriva coruptiei a solicitat deja miercuri blocarea proprietatilor si bunurilor lui Sanader, intre care, potrivit ziarului, se numara mai multe intreprinderi si apartamente.