Calin Huma este unul dintre cetatenii est-europeni care au lucrat pentru parlamentarul britanic Mike Hancok, a carui asistenta, rusoaica Ekaterina Zatuliveter, a fost arestata saptamana trecuta, dupa o ancheta a MI5 ce a durat sase luni, scrie The Telegraph. Huma este om de afaceri care furnizeaza echipamente pentru o baza aeriana, care are legaturi cu programul CIA de predari extraordinare. El aprovizioneaza de asemenea cu echipament militar si fortele armate din Romania.

O ancheta a Telegraph, publicata duminica, dezvaluie ca tanara in varsta de 25 de ani, care a primit un ordin de expulzare pe motive de securitate nationala, este unul dintre cei cel putin sase imigranti - dintre care o parte din foste tari comuniste - care au lucrat pentru Hancock de cand acesta a devenit parlamentar, in 1997.

In august, Katia Zatuliveter a fost retinuta in momentul in care revenea in Marea Britanie, pe aeroportul Gatwick, si a fost interogata despre activitatile pe care le efectueaza pentru Hancock.

Mike Hancock, membru al Parlamentului Britanic, a negat presupunerea potrivit careia asistenta sa rusa s-ar afla pe teritoriul Marii britanii pentru spionaj.

Katia Zatuliveter a fost arestata la inceputul lunii decembrie pe motiv ca ar fi spion.

MI5 a declarat ca Zatuliveter a lucrat pentru serviciile secrete de la Moscova. Theresa May a aprobat deportarea acesteia dupa ce a fost instiintata cu privire la activitatile intreprinse de Katia Zatuliveter. Sunday Times a declarat ca Zatuliveter a acceptat sa lucreze cu Hancock deoarece acesta are un interes puternic pentru Rusia.

Acest caz vine dupa ce o alta rusoaica - Anna Chapman, care a trait si a lucrat si ea in Londra, inainte de a se muta in New York - a fost acuzata in aceasta vara ca face parte dintr-o retea de spionaj rusesc in SUA. Cazul a tinut prima pagina a ziarelor din intreaga lume. In final, aproximativ zece persoane, printre care si Anna Chapman, au facut obiectul unui schimb de