Partidul Democratic din Kosovo (PDK), al premierului in exercitiu Hashim Thaci, se claseaza pe primul loc in alegerile parlamentare anticipate de duminica, potrivit rezultatelor unui sondaj efectuat la iesirea de la urne, relateaza AFP.

PDK a obtinut 31 la suta din voturi, potrivit unui exit-poll realizat pe un esantion de peste 2.200 de alegatori din toate regiunile Kosovo.

Liga Democratica din Kosovo (LDK) se claseaza pe locul al doilea cu 25 la suta din voturi, iar miscarea pentru Autodeterminare este pe locul trei, cu 16 la suta din voturi.

Persoane inarmate au deschis focul in nordul provinciei Kosovo, intr-o cladire utilizata de catre KFOR, forta NATO din Kosovo. Atacatorii au lasat o scrisoare de amenintare sarbilor care ar putea vota la alegerile parlamentare de duminica din Kosovo, a anuntat politia, citata de AFP. Incidentele vin in contextul in care in Kosovo au loc duminica primele alegeri parlamentare de la declararea independentei de Serbia.

"Este vorba de o amenintare politica la adresa alegerilor", a declarat duminica purtatorul de cuvant al politiei kosovare, Besim Hoti, fara a preciza cine se afla la originea atacului.

De la sfarsitul razboiului din 1998-1999 dintre etnicii albanezi din Kosovo care au alungat trupele sarbe, partea de nord a teritoriului a fost scena unor tensiuni profunde si a conflictelor inter-etnice.

Serbia, care nu recunoaste independenta Kosovo, a cerut celor 120 000 de minoritari sarbi sa boicoteze alegerile.

Comisia electorala a anuntat ca sarbii sunt reprezentati de opt dintre cele 29 de partide politice, inscrise in competitie.

Potrivit sondajelor se anunta o cursa stransa intre Partidul Democratic din Kosovo (PDK), al actualului premier Hashim Thaci, si fostul sau aliat de coalitie, Liga Democratica din Kosovo (LDK).

Alegerile anticipate au fost convocate dupa ce LDK s-a retras din guvernul lui Thaci, in luna octombrie, in urma unui scandal in care a fost implicat liderul formatiunii, Fatmir Sejdiu, fost presedinte al tarii.