Cele doua explozii produse sambata in centrul orasului Stockholm, soldate cu un mort si doi raniti au fost catalogate de ministrul suedez de Externe, ca fiind "tentative" de atac terorist, care ar fi putut avea consecinte catastrofale, relateaza AFP.

Exploziile s-au produs intr-o zona comerciala aglomerata din capitala Suediei, la cateva minute dupa ce o agentie locala a primit un mesaj in care era denuntata prezenta militara suedeza in Afganistan si ameninta cu atacuri.

Potrivit canalului de televiziune SVT, cadavrul descoperit in locul unde s-a produs cea de-a doua explozie este al autorului atentatului.

Agentia suedeza de presa TT informase, sambata seara, ca a primit, cu zece minute inaintea celor doua explozii, un e-mail in araba si in suedeza, ce anunta viitoare actiuni fara sa le precizeze. "Acum copiii, fiicele si surorile voastre vor muri la fel cum mor fratii nostri, surorile noastre si copiii nostri", avertiza textul.

Aceste actiuni vor continua "pana cand veti pune capat razboiului impotriva islamului, veti stopa denigrarile la adresa profetului si sprijinul vostru stupid pentru porcul Vilks", se mai arata in e-mail. Textul face referire la prezenta suedeza in Afganistan si la caricaturistul suedez Lars Vilks, amenintat in repetate randuri cu moartea dupa ce, intr-una dintre lucrarile sale, profetul Mahomed a aparut in ipostaza de caine.

Update1: Serviciile de informatii suedeze au declansat o ancheta vizand infractiunea de terorism, potrivit legislatiei suedeze, a anuntat Anders Thornberg, seful Saepo.

Update2: Imamul celei mai mari moschei din Stockholm, Hassan Mussa, a condamnat "exploziile" si toate formele de atac, de violenta si de amenintari la adresa unor nevinovati "indiferent care ar fi motivul sau pretextul", potrivit unui mesaj citat de agentia TT, citata de AFP.

Update3: Premierul Suediei, Fredrik Reinfeldt, a avertizat duminica asupra concluziilor pripite cu privire la exploziile din centrul capitalei.

"Trei lucruri s-a intamplat noaptea trecuta, o masina a explodat ... un om a murit (potrivit serviciul ui de informatii Saepo) si agentia de stiri TT a primit un mesaj de amenintare la adresa Suediei. Trei evenimente asupra carora nu exista confirmari ca ar avea legatura intre ele," a a declarat Reinfeldt.

"Acest lucru este de nedorit si inacceptabil", a spus el.

"Este inacceptabil pentru ca Suedia este o societate deschisa, si o societate deschisa care a aratat ca este dispusa sa accepte oameni cu credinte si convingeri diferite, demonstrand ca se poate pot trai unul alaturi de celalalt intr-o societate deschisa si o democratie care functioneaza bine", a mai spus el reporterilor.

El a subliniat ca este important sa nu se traga concluzii pripite cand a fost intrebat despre comentariile facute de ministrul de Externe Carl Bildt, care a descris evenimentele ca o "tentativa ingrijoratoare de atac terorist", inainte ca politia sa confirme ca investigheaza infractiunea de terorism.

Update4: Un site islamist a identificat duminica autorul atentatului de sambata Stockholm. Este vorba de Taymour Abdel Wahab. Site-ul publica si o fotografie, in care apare un barbat cu ochelari fumurii, in picioare si tinandu-si mainile in buzunare, relateaza AFP.

"Este fratele nostru, Mujahid Taymour Abdel Wahab, care a efectuat operatiunea de martir la Stockholm", arata site-ul Shumukh-Islam.