Politia din Berlin ancheteaza posibila otravire cu mercur a unui fost colonel KGB si a sotiei acestuia, care traiesc in prezent in Germania, anunta AFP, citand publicatia locala Focus. Jurnalistii germani au scris ca medicii de la Spitalul Charite din Berlin au descoperit mercur in concentratii extrem de ridicate in corpurile celor doi - 53,7 micrograme de mercur la un litru de sange in cazul lui Viktor Kalasnikov (fost colonel KGB in varsta de 58 de ani, disident care traieste in prezent in Germania) si 56 de micrograme de mercur la un litru de sange in cazul sotiei sale, Marina.

"Concentratia normala este intre 1 si 3 micrograme de mercur la un litru de sange", a declarat, pentru revista Focus, Frank Mertens, specialist in toxicologie la Spitalul Charite.

Contactati de AFP, reprezentantii Politiei din Berlin au refuzat sa ofere vreo informatie referitoare la acest caz sau macar sa confirme sau sa infirme incidentul.

Fostul colonel KGB si sotia acestuia sunt in prezent jurnalisti freelance, ei publicand in presa occidentala mai multe articole critice la adresa Kremlinului.

In noiembrie 2006, vestea asasinarii cu poloniu, la Londra, a lui Aleksandr Litvinenko, fost agent KGB devenit critic al Kremlinului, a facut inconjurul lumii, iar incidentul a reprezentat inceputul unei perioade extrem de reci in relatiile diplomatice ruso-britanice.