Comisia Electorala Centrala din Republica Moldova a anuntat ca renumararea voturilor va avea loc in 15 decembrie. Totodata, membrii CEC au aprobat sambata un regulament dupa care ar trebui sa aiba loc renumararea voturilor din 28 noiembrie. Procedura va avea loc in prezenta reprezentantilor concurentilor electorali, dar si a observatorilor. In total, pentru renumararea voturilor se vor cheltui peste 13 milioane de lei, relateaza Unimedia.

Curtea Constitutionala a luat vineri decizia de a revedea rezultatele alegerilor anticipate din 28 noiembrie si a dispus renumararea voturilor. Decizia a fost luata ca urmare a contestatiei depuse de catre comunisti, care au acuzat incalcari la intocmirea proceselor verbale de catre sectiile de votare.

Buletinele vor fi transportate de la instantele de judecata de sector la sectiile de votare. Acolo, aceiasi membri vor renumara voturile. Este vorba de peste 20 de mii de membri din aproape doua mii de sectii.

Membrii sectiilor de votare vor fi remunerati la fel ca si in ziua alegerilor, adica, vor primi cate 430 de lei brut, iar dupa retinerea impozitelor suma se reduce la 360 de lei. Dupa renumarare, la fel ca si in ziua scrutinului, se fac procese-verbale care sunt expediate comisiilor de circumscriptii.

La randul lor, comisiile vor expedia procesele la Comisia Electorala Centrala. Procedura trebuie efectuata nu mai tarziu de o zi dupa renumarare. Dupa ce vor fi cunoscute rezultatele renumararii, Curtea Constitutionala poate dispune prelungirea termenului privind pronuntarea unei decizii asupra rezultatelor.