Masina in care se aflau Printul Charles si Camilla, Ducesa de Cornwall, a fost atacata joi seara la Londra, de studentii ce manifestau impotriva triplarii taxelor de scolarizare pentru universitati, transmite YahooNews. Automobilul Rolls Royce a fost lovit cu pumnii, cu bete si cu vopsea de demonstrantii furiosi, intr-un incident considerat o "bresa majora a masurilor de protectie".​

Cuplul princiar, atacat la LondraFoto: Agerpres

Masina a fost atacata in timp ce cuplul princiar se indrepta spre teatrul Palladium, in zona West End din capitala britanica. Un grup format din circa 20 de persoane a lovit automobilul cu pumnii, cu bete si sticle. Studentii au spart unul dintre geamurile masinii, care a fost si patata cu vopsea.

Potrivit unor martori, manifestantii au strigat: "Taiati-le capetele!"

Adnan Nazir, unul dintre cei prezenti la locul incidentului, a declarat ca Printul Charles (62 de ani) si-a pastrat calmul, impingand-o usor pe Camila spre podeaua masinii, pentru a o proteja. "Charles a impins-o spre podea si si-a pus mainile in jurul ei. Printul Charles inca saluta multimea", a afirmat Nazir, adaugand ca scena parea "suprarealista".

Clarence House a anuntat ca Charles si Camilla nu au fost raniti in atac.

Analistii afirma ca atacul a luat politia "complet prin surprindere" si a pus sub semnul intrebarii "masurile de protectie" luate de autoritati.

Seful Politiei Metropolitane Police, Paul Stephenson, a anuntat lansarea unei anchete care sa lamureasca incidentul de joi, in timp ce premierul David Cameron a spus ca violentele au fost "socante si regretabile".

Politia a afirmat ca nu este clar daca cuplul regal a fost atacat in mod deliberat sau ca "s-a aflat in in momentul nepotrivit, la locul nepotrivit".

Ulterior, Camilla a minimalizat incidentul, spunand ca "exista un inceput pentru toate".

Confruntari violente au izbucnit, joi seara, intre politia londoneza si studenti, dupa ce parlamentarii britanici au aprobat triplarea taxelor de scolarizare pentru universitati. Mai multi politisti si protestari au fost raniti in urma incaierarilor din fata Palatului Westminster.

Proiectul de majorare a taxelor universitare propus de coalitia de guvernamant a fost aprobat joi seara de Parlamentul britanic, cu 323 de voturi pentru si 302 impotriva, in timp ce pe strazile din Londra aveau loc ample proteste studentesti impotriva deciziei.

Studentii au incercat in mai multe randuri sa sparga cordonul de securitate al politistilor, care au raspuns lovind mai multi manifestanti cu bastoanele. Unii dintre studenti au iesit din confruntare cu fetele insangerate.

Potrivit Telegraph, manifestantii au aruncat cu torte, bate si mingi de biliard in fortele de ordine, in timp ce incercau sa darame barierele metalice instalate in jurul Parlamentului. Cel putin sase politisti au fost raniti.

Un reprezentant al Politiei Metropolitane a precizat pentru AFP ca au fost efectuate sapte arestari. De asemenea, trei politisiti, care au suferit rani serioase, au fost transportati la spital.

Mii de studentii nemultumiti au participat la aceasta manifestatie, a patra organizata la Londra in ultimele saptamani impotriva masurii de marire a taxelor universitare.​

Vezi mai jos un material AP despre atacul impotriva masinii regale.