Reprezentantii Chinei si ai altor 19 state - majoritatea lor tari ce au legaturi stranse cu statul asiatic, in special economice - au respins invitatia Institutului Nobel de a participa, vineri, la ceremonia organizata la Oslo in onoarea disidentului chinez Liu Xiaobo, laureatul premiului Nobel pentru Pace in 2010. Cele 20 de tari care au respins invitatia sunt Afganistan, Algeria, Arabia Saudita, Argentina, China, Columbia, Cuba, Egipt, Irak, Iran, Kazakstan, Maroc, Pakistan, Rusia, Serbia, Sri Lanka, Sudan, Tunisia, Venezuela si Vietnam.

In pofida presiunilor chineze, unele state se vor prezenta cu un numar mare de participanti, in special Statele Unite, reprezentate de presedintele in exercitiu al Camerei Reprezentantilor, Nancy Pelosi, invitata de Institutul Nobel la cererea disidentilor chinezi apropiati ai laureatului, anunta Mediafax, citand AFP.

Majoritatea tarilor care boicoteaza ceremonia au legaturi speciale cu China, in special in plan economic.

Rusia a anuntat oficial o problema de program, dupa ce, la sfarsitul lunii trecute, Moscova si Beijingul au semnat acorduri in valoare de 8,5 miliarde de dolari, iar premierul rus, Vladimir Putin, a subliniat ca legaturile economice ruso-chineze "au rezistat crizei".

Arabia Saudita este primul furnizor de petrol al Chinei, in timp ce Pakistanul intretine relatii economice cu Beijingul, dar si in domeniul apararii.

Iranul are contracte petroliere cu China si, in plus, Teheranul are propriile probleme cu disidenta sa, avocata Shirin Ebadi, laureata a premiului Nobel pentru Pace in 2003.

Serbia a explicat oficial ca vrea sa isi pastreze relatiile cu China, iar Irakul are nevoie de bani straini, China investeste mult in petrolul irakian.

Afganistanul are nevoie de ajutorul chinez, iar Sudanul intretine legaturi economice puternice cu China.

Sri Lanka are legaturi stranse cu China, care este principalul sau creditor.

In schimb, majoritatea celor 65 de tari care au ambasade la Oslo au raspuns pozitiv invitatiei, inclusiv membrii Uniunii Europene si Statele Unite. Printre statele care si-au anuntat prezenta se numara si unii dintre vecinii Chinei, cum ar fi Coreea de Sud si India, dar si alte puteri economice emergente ca Brazilia, Africa de Sud si Indonezia. Japonia, ale carei relatii cu Beijingul sunt tensionate, va fi, de asemenea, prezenta.

Anuntate initial printre tarile absente, Ucraina si Filipine vor fi, in cele din urma, prezente.

  • China a decernat joi propriul sau Premiu pentru Pace, in incercarea de a contracara ceremonia de vineri

China a inmanat, joi, propriul sau premiu pentru pace, in incercarea de a contracara decizia din acest an a Comitetului Nobel din Norvegia de a-l recompensa pe disidentul chinez Liu Xiaobo. Decernarea Premiului Confucius a avut loc cu doar o zi inainte de ceremonia de decernare a Nobelului pentru Pace, desfasurata la Oslo.

Organizatorii chinezi au inmanat Premiul Confucius la Beijing, pentru "a promova filozofia batranului intelept".

"China este o natiune importanta care a fost influentata de conceptul confucianist al pacii pentru o lunga perioada", a afirmat Tan Changliu, presedintele comitetului organizator. "Vrem sa promovam pacea dintr-o perspectiva estica", a afirmat oficialul.

"Europa este plina de tari mici care s-au luptat intre ele timp de secole. Nu vrem sa vedem oameni care nu inteleg pacea ruinand acest concept", a adaugat Tan Changliu.

Premiul Confucius este insotit de un cec in valoare de 15.000 de dolari.

Tan a refuzat sa ofere detalii despre grupul sau sau cum ia decizii comitetul format din cinci persoane. Potrivit unui comunicat, printre nominalizatii din acest an au fost Nelson Mandela, Bill Gates si Panchen Lama, un lider budist tibetan, loial Beijingului. Premiul i-a fost acordat fostului vicepresedinte taiwanez Lien Chan, pentru eforturile sale de a apropia China si Taiwanul.

  • Disidentul Liu Xiaobo, recompensat cu Nobelul pentru Pace pentru lupta sa lunga si pasnica pentru respectarea drepturilor omului in China

La 8 octombrie, oficialii norvegieni au anuntat ca Liu Xiaobo a fost recompensat cu Premiul Nobel "pentru lupta sa lunga si pasnica pentru respectarea drepturilor omului in China". Fost profesor de literatura, Liu Xiaobo a fost un lider al miscarii democratice din Piata Tiananmen (1989). Intelectualul in varsta de 54 de ani se afla in prezent in detentie, fiind condamnat la 11 ani de inchisoare pentru "subminarea puterii in stat", intrucat este autorul unui manifest impotriva regimului chinez, intitulat "Carta 08". Manifestul cere drepturi si libertati democratice in China si a fost semnat de sute de intelectuali si activisti chinezi.

Imediat dupa anuntul facut la Oslo, China a spus ca decizia Comitetului Nobel de a acorda distinctia disidentului Liu Xiaobo este "o obscenitate", ce contravine principiilor acestui premiu.

Ulterior, China a avertizat comunitatea internationala sa nu il sustina pe disidentul Liu Xiaobo. Reprezentanti ai guvernului de la Beijing au declarat ca vor exista "consecinte" pentru statele care il vor sustine pe Xiaobo in timpul ceremoniei de decernare a premiului. Mai multi diplomati de la Oslo au declarat ca au primit scrisori din partea ambasadei chineze in care erau avertizati in legatura cu consecintele participarii lor la ceremonie.

Un purtator de cuvant al Ministerului chinez de Externe a afirmat marti ca peste 100 de tari si organizatii s-au alaturat Chinei in boicotarea ceremoniei de la Oslo.

Comitetul Nobel, care a trimis invitatii catre 65 de ambasade din Norvegia, a afirmat ca 19 tari au anuntat ca nu vor participa la ceremonie. Potrivit The Guardian, ar fi vorba de China, Pakistan, Iran, Sudan, Rusia, Kazakhstan, Columbia, Tunisia, Arabia Saudita, Serbia, Irak, Vietnam, Afghanistan, Venezuela, Filipine, Egipt, Ucraina, Cuba si Maroc.

Cotidianul norvegian Aftenposten a afirmat ca, anul trecut, toate tarile invitate si-au trimis reprezentanti la ceremonia de la Oslo, unde a fost premiat Barack Obama. Cu un an inainte, circa 10 state nu au participat la evenimentul unde a fost recompensat Martti Ahtisaari, fostul premier finlandez.