Franta va ramane si in 2010 prima destinatie turistica mondiala, urmata de Statele Unite ale Americii, in timp ce China, numarul patru in 2009, ar putea urca pe podium, ocupand astfel locul Spaniei, a anuntat joi Organizatia Mondiala a Turismului, citata de AFP.

"Franta va ramane numarul unu", a spus Taleb Rifai, secretar general al Organizatiei, al carei sediu se afla la Madrid. In 2009, Franta a primit 74,2 milioane de turisti externi, SUA 54,9 milioane, Spania 52,2 milioane iar China 50,9 milioane.

In 2010, China "ar putea depasi Spania", chiar daca cifrele actuale o claseaza inca pe locul 4, dar foarte aproape de podium, a explicat el. Spania, care a pierdut locul 2 in 2008, mizeaza mult pe turism, care reprezinta 10% din PIB.

"China a decis in urma cu cativa ani ca turismul trebuie sa fie unul dintre pilonii economiei si acest lucru a functionat", a subliniat Rifai, care a reamintit ca in 2000 aceasta tara nu primea decat 8 milioane de turisti straini, de sase ori mai putini decat in 2009.

"Centrul de gravitatie este in curs sa se deplaseze spre China, dar si spre Asia in general", a precizat Rifai, citand in special cresterile inregistrate de Coreea de Sud si de Asia de sud-est. "Pana in 2020, China va fi numarul unu ca destinatie turistica", dar si in ceea ce priveste numarul turistilor care pleaca in strainatate, a adaugat Taleb Rifai.