Paginile de internet ale principalelor canale de informatii occidentale au fost blocate in China joi, cu o zi inainte de ceremonia de la Oslo in care i se va decerna Premiul Nobel pentru Pace disidentului Liu Xiaobo, relateaza AFP.

In momentul in care se incerca accesarea unor site-uri precum CNN, BBC sau radioul public norvegian NRK din China, se afisa mesajul: "Internet Explorer cannot display the web page".

Decizia vine pe fondul inaspririi criticilor Beijingului fata de decizia comitetului Nobel din octombrie de a-i acorda Premiul pentru Pace lui Liu - disidentul chinez care se afla in puscarie din decembrie 2009, unde ispaseste o pedeapsa de 11 ani pentru criticile aduse regimului comunist si pentru cererile de liberalizare a vietii politice si de renuntare la sistemului partidului unic.

"Acei oameni din comitetul Nobel trebuie sa recunoasca faptul ca sunt in minoritate. Poporul chinez si majoritatea coplesitoare a oamenilor din lume se opun la ceea ce fac", a afirmat purtatorul de cuvant al ministerului chinez de Externe, Jiang Yu.

"Orice incercare de a exercita presiuni asupra Chinei nu are sorti de izbanda", a adaugat ea.