Destinul omului care a facut sa tremure Statele Unite se afla acum in mana justitiei britanice. Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, s-a predat marti politiei din Londra, unde a fost arestat preventiv, pana in momentul in care justitia britanica se va pronunta asupra cererii de extradare emisa de autoritatile suedeze. Jurnalistii de la France 24 noteaza ca nu pentru divulgarea miilor de telegrame diplomatice confidentiale este cautat Assange, ci pentru acuzatii de agresiune sexuala care ar fi avut loc in Suedia, la un seminar al Partidului Social Democrat.

In data de 11 august, co-fondatorul site-ului care a publicat informatii confidentiale despre razboaiele din Irak si din Afghanistan a fost invitat sa participe la un seminar organizat de Partidul Social Democrat suedez. El este acuzat ca, in marja acestui eveniment, a comis actele de agresiune sexuale fata de doua suedeze.

Prima, denumita Domnisoara A. in raportul justitiei suedeze obtinut de Daily Mail, este una dintre organizatoarele summitului. In depozitia sa, ea afirma ca a avut o relatie sexuala cu Julian Assange. Tanara recunoaste ca a dorit sa aiba o relatie sexuala cu Assange, dar il acuza ca a refuzat sa foloseasca prezervativul.

A doua tanara, denumite Domnisoara W., ii reproseaza de asemenea ca nu a vrut sa utilizeze prezervativul in cadrul unui raport sexual care a avut loc cateva zile mai tarziu.

Cele doua au depus plangere si o ancheta a fost deschisa de parchetul din Goteborg. Abandonata o perioada de timp, ancheta a fost redeschisa de un alt procuror. Desi nu este urmarit oficial in Suedia, Julian Assange a fost convocat de un procuror din Goteborg care poate decide ulterior deschiderea procedurii judiciare.

Fondatorul WikiLeaks sustine ca este victima unei conspiratii

Fondatorul WikiLeaks spune insa ca este victima une conspiratii si se teme ca va fi extradat, via Suedia, in Statele Unite, chiar daca nicio acuzatie nu este formulata in privinta sa, in ciuda numeroaselor cereri ale politicienilor americani de a fi acuzat de "terorism".

Justitia suedeza neaga existenta unor presiuni americane pentru a-l aresta pe fondatorul WikiLeaks. "Daca am lansat un mandat european de arestare, nu este pentru a-l trimite in Statele Unite", a spus marti procurorul care se ocupa de acest dosar.