Dupa ce organizatia Wikileaks a fost nevoita sa isi plaseze site-ul pe servere necunoscute din Europa pentru ca accesul la Wikileaks.org a fost blocat saptamana trecuta, iar Amazon a renuntat sa il mai gazduiasca, Julian Assange a decis sa mute o mare parte din fisierele confidentiale pe servere aflate intr-un buncar nuclear din Suedia, potrivit publicatiei online a MIT, Technology Review, citata de Huffington Post.

"Pionen" White Mountains este un fost centru de aparare civila construit in anii 1970 pentru protectie contra unui atac nuclear, detinut in prezent de providerul de internet suedez Bahnhof.

Buncarul se afla la 30 de metri sub pamant, protejat de roca impermeabila, nu departe de centrul orasului Stockholm. Sediul are, printre altele, o sala de conferinte "plutitoare" si generatoare luate de pe submarine nemtesti. Directorul general al Bahnhof, Jon Karlung, a recunoscut ca filmele James Bond au inspirat compania cand au realizat edificiul.

Vezi aici un tur al centrului din ianuarie 2009, prezentat de Karlung

Wikileaks a mai fost gazduit de Bahnhof in august 2010, cand Karlung a declarat pentru Forbes ca este mandru sa colaboreze cu Assange.

"Internetul ar trebui sa fie o sursa deschisa pentru libertatea de expresie, si rolul unui ISP (Internet Service Provider) este sa fie o unealta tehnologica neutra, nu un instrument pentru colectarea de informatii de la clienti", a spus el, citat de Forbes.

Mutarea a avut loc in aceeasi zi in care accesul la Wikileaks.org a fost blocat. Assange a fost arestat in urma cu doua zile si se afla in arest in Londra, dupa ce justitia britanica i-a refuzat eliberarea pe cautiune.