Ca si cum stresul cumparaturilor pentru sarbatori nu ar fi suficient de mare, americanii care platesc cash mai au un motiv de neliniste. Un studiu publicat miercuri a dezvaluit ca exista urme de bisfenol A (BPA), in bancnote de dolari si bonuri fiscale in SUA.

In urma unor testele efectuate pe mai multe bancnote de dolari americani s-au gasit urme de bisfenol A, substanta chimica ce poate produce probleme de sanatate de la infertilitate si cancer la pubertate precoce si obezitate, a declarat Erika Schreder, un om de stiinta care a condus studiul, scrie msn.com.

Studiul, realizat de Safer Chemicals Healthy Families si Washington Toxics Coalition (WTC), a analizat 22 de bancnote pe care le aveau in portofel cetateni din 18 state americane. 21 dintre acestea contineau urme de bisfenol A, ceea ce, spun autorii cercetarii, arata legislatia deficitara in ceea ce priveste substantele periculoase.

Schreder a explicat ca bisfenolul intra in piele in doar 10 secunde de la contactul cu obiectul care il contine. Deci, "nici cel mai precaut consumator nu poate evita contaminarea", a adaugat aceasta.

Bisfenolul A este folosit la scara larga in fabricarea recipientelor din plastic tare si este des intalnit in alimente si in recipiente de bauturi. Tarile Uniunii Europene vor interzice din primavara viitoare, productia si comercializarea biberoanelor care contin bisfenol A.