Site-ul Visa (www.visa.com) a fost atacat miercuri de o grupare de hackeri aflati in aparenta legatura cu Wikileaks, transmite Guardian. Site-ul a devenit inaccesibil la aceasta ora, gruparea Operation Payback, afiliata grupului de hackeri Anonymous, fiind cea carecoordoneaza atacul. Operation Payback si-a revendicat atacul printr-un mesaj postat pe Twitter.

Anuntul hackerilorFoto: pandalabs.pandasecurity.com

UPDATE 2: Site-urile Visa si Mastercard sint din nou online, dupa ce fiecare a fost atacat in cursul zilei de miercuri

UPDATEContul de Twitteral gruparii Operation Payback a fost suspendat. Visa.com ramane inaccesibil, in timp ce operatiunile de pe Mastercard.com sunt inca lente.

Site-ul companiei Mastercard (www.mastercard.com) a devenit nefunctional marti, dupa ce atacul asupra sa a fost revendicat pe Twitter de userul @Anon_Operation. Acesta sustine ca atacul reprezinta razbunarea pentru decizia MasterCard de a inceta sa opereze platile in contul Wikileaks.

Intr-un comunicat remis HotNews.ro, compania a afirmat: "capacitatea posesorilor de carduri de a efectua tranzacţii în siguranţă nu e afectata".

Gruparea isi atribuie si atacul asupra site-ului bancii elvetiene PostFinance, care i-a taiat accesul la propriul cont lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks.

The Guardian - unul dintre ziarele care au primit de la Wikileaks toate telegramele diplomatiei americane - anunta ca grupul de hackeri Anonymous are ca tinta platforma de plati online Paypal si retailer-ul online Amazon, ambele incetind sa presteze servicii pentru Wikileaks dupa izbucnirea scandalului Cablegate.

O telegrama secreta publicata de The Guardian arata ca diplomatii americani au facut lobby in Rusia pentru ca Visa si Mastercard sa nu fie afectate de noua legislatie in domeniul serviciilor de plati.

In cursul dupa-amiezii de miercuri, MasterCard a remis HotNews.ro urmatorul comunicat:

"MasterCard se confruntă cu un trafic intens pe site-ul companiei, MasterCard.com, dar acesta poate fi accesat în continuare. În prezent, facem eforturi pentru a normaliza viteza de accesare.

Acest lucru nu afectează in nici un fel capacitatea posesorilor de carduri de a efectua tranzacţii în siguranţă".

Vicepresedintele PayPal a declarat miercuri ca firma sa a suspendat contul Wikileaks ca urmare a unei scrisori primite de la Departamentul american de Stat, informeaza Guardian. Osama Bedier, prezent la Paris la conferinta Le Web, a fost fluierat de majoritatea celor din audienta dupa ce a afirmat ca guvernul SUA a cerut PayPal sa restrictioneze permanent contul folosit de organizatia Wikileaks pentru strangeri de fonduri.

Intrebat de ce PayPal a blocat contul Wikileaks la 4 decembrie, Bedier a raspuns: "Departamentul de Stat ne-a comunicat ca acestea erau activitati ilegale. A fost un lucru direct".

Guardian scrie ca Bedier a admis practic ca PayPal s-a conformat solicitarii autoritatilor americane si ca firma sa se supune regulamentelor din tarile unde activeaza "pentru a ne proteja brandul".

Comentand atacul de miercuri impotriva site-ului MasterCard.com, Bedier a respins ideea ca PayPal se teme de represalii: "Unul din semnele ca esti o companie de succes este acela ca hackeri incep sa te atace. Acest caz nu e cu nimic diferit".

Site-ul TechCrunch precizeaza ca Bedier a explicat ulterior ca Departamentul de Stat nu a vorbit "direct" cu cei de la PayPal, iar scrisoarea ar fi fost trimisa celor de la Wikileaks.

Alte atacuri ale grupului Anonymous

Grupul de activisti Anonymous este autorul protestului cibernetic desfasurat in septembrie 2010 impotriva Recording Industry Association of America (RIAA) si Motion Picture Association of America (MPAA), ca raspuns la actiunile acestor institutii de a proteja drepturile de distributie si proprietate intelectuala, actiuni desfasurate impotriva retelelor de partajare fisiere. La acel moment, aceste institutii au contractat o companie indiana de software pentru a lansa atacuri impotriva retelei «Pirate Bay», fortand-o sa isi reduca activitatea.

Protestul a constat in lansarea de apeluri catre comunitatea acelei retele de a trimite atacuri DoS (Denial of Service) catre MPAA. Momentul a marcat primul protest de masa din istoria internetului, dand nastere unei noi amenintari informatice, greu de oprit, dificil de localizat si cu raspandire de proportii.

Atacurile au cauzat dificultati in functionarea site-ului RIAA si au tintit in egala masura si compania indiana producatoare de software.

In octombrie, grupul Anonymous a purtat atacuri DDoS impotriva SGAE (societatea spaniola de protectie a drepturilor de proprietate intelectuala), Asociatia Producatorilor de Muzica din Spania si Ministerului Culturii din Spania, provocand 119 intreruperi ale functionarii acestora si peste 68 de ore de nefunctionare ale celor 3 site-uri web.

Aceste atacuri de mai sus au facut parte din operatiunea « Payback » (« Revansa »), derulata de grup timp de 20 de zile in perioada septembrie-octombrie, operatiune soldata cu 742 de intreruperi de functionare a 11 site-uri importante, totalizand peste 550 de ore de indisponibilitate a serviciilor.

Autoproclamatul grup de « anarhisti », activisti pentru apararea partajarii libere de fisiere si impotriva companiilor de protectie a drepturilor de proprietate intelectuala, a precizat ca nu se considera criminali informatici si pretind ca nu sunt condusi de motivatii financiare. (Sursa informatiilor: Panda Security)