Presedintele polonez Bronislaw Komorowski s-a intalnit miercuri, la Washington, cu un evreu pe care familia sa l-a ascuns atunci cand armata germana a invadat Polonia in 1939, transmite AFP. Intalnirea dintre liderul polonez si Zeev Baran a avut loc la Muzeul Holocaustului din capitala americana, unde sunt comemorati cei sase milioane de evrei care au fost ucisi de nazisti in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial.

AFP precizeaza ca presedintele Komorowski a confirmat public miercuri, pentru prima oara, ca familia sa a fost una dintre multele familii din Polonia care au ascuns evrei in timpul ultimei conflagratii mondiale, pentru a-i feri de peresecutiile nazistilor.

Potrivit informatiilor, Baran, impreuna cu mama si un frate, au fost ascunsi de familia Komorowski in 1939, dupa ce Germania a invadat Polonia.

Baran a povestit miercuri cum tatal sau a fost ucis impreuna cu unul dintre unchii actualului presedinte de la Varsovia.

Dupa razboi, Zeev Baran a plecat in Israel.

Mai mult de jumatate dintre evreii care au murit in timpul Holocaustului erau polonezi. Multe dintre victimele Holocaustului au fost ucise in lagarele de concentrare construite de nazisti pe teritoriul polonez.

Komorowski efectueaza o vizita de doua zile in SUA, urmand sa se intalneasca inclusiv cu presedintele Barack Obama.