Echipa WikiLeaks a anuntat ca dezvaluirile continua, chiar si dupa arestarea lui Julian Assange. Asupra proiectului se fac presiuni de ordin financiar, donatii de la sustinatori nu se mai pot face prin Visa, Mastercard, PayPal. Si in Elvetia lui Assange i s-a inchis un cont bancar. Contul pentru donatii de la Commerzbank din Kassel al WAU-Holland ramane insa deschis. Fundatia germana a sustinut si sustine in continuare platforma de dezvaluiri WikiLeaks, preluand donatii pentru proiect. Cu sediul in Kassel, fundatia se inscrie in categoria asa-numitelor Chaos Computer Clubs.

In urma unui atac cibernetic, site-ul initial wikileaks.org a fost inchis. Platforma de dezvaluiri a putut fi ulterior accesata pe un domeniu elvetian, wikileaks.ch, sau direct pe serverul site-ului. Boicotul asupra WikiLeaks s-a extins prin blocarea accesului de la anumite computere, sau solicitari de a nu-l accesa, ale unor institutii si firme americane. Presiunile s-au extins si in zona financiara.

Site-ul de dezvaluiri este finantat in principal printr-o fundatie cu sediul la Kassel, din landul Hessen, Germania. Fundatia WAU-Holland se inscrie, dupa propria-i definitie, in sfera asa-numitelor Chaos Computer Clubs, care militeaza pentru libertatea de informare prin Internet. Numele fundatiei provine de la fondatorul acestor cluburi, jurnalistul si activistul pentru libertatea de expresie oferita prin intermediul spatiului virtual, Herwart Holland-Moritz.

Jurnalistul decedat in 2001, la Bielefeld, a scris si publicat sub pseudonimul Wau Holland. „Dorinta noastra este sa pastram si sa perpetuam ideile de gandire libera, ale lui Wau Holland. WAULAND (n.r. tara lui WAU) e peste tot!“, se spune in declaratia de intentii a fundatiei.

Marti, cotidianul Handelsblatt a scris ca fundatia, ca principala sursa de bani a platformei WikiLeaks este amenintata sa-si piarda facilitatile fiscale acordate fundatiilor, in Germania. Fiscul ar vrea, prin intermediul raportului anual de activitate, sa examineze „daca prin prisma legaturilor dintre Wau-Holland-Stiftung si Wikileaks, scopul declarat al fundatiei mai este atins“ scrie publicatia citata.

Dupa cum ar fi declarat presedintele Wau-Holland-Stiftung, Winfried Motzkus, din octombrie anul trecut cca 800.000 de euro intrati pe contul fundatiei ar proveni din donatii directe pentru WikiLeaks. Fundatiile din Germania se bucura de facilitati fiscale, trebuie insa sa depuna la termen un raport de activitate si un bilant contabil. WAU-Holland ar fi in intarziere cu depunerea acestor documente, pentru anul 2009. Fundatia ar fi cerut insa derogare, pana la sfarsitul acestui an, cand va prezenta cifrele si activitatile.

Un purtator de cuvant al prezidiului guvernului din landul Hessen ar fi precizat in urma articolului din Handelsblatt, ca „fundatia Wau-Holland a primit doua somatii de predare a bilantului. Aceste somatii n-au insa conotatii politice, ci tin de statutul fiscal al fundatiilor, iar raportul de activitate poate fi recuperat, fara consecinte. Retragerea privilegiului fiscal survine doar la abateri grave ale organizatiei, de la cadrul juridic aplicat fundatiilor“.

Marti, fundatia WAU-Holland a dat o declaratie de presa cu privire la blocarea contului sau pentru donatii, prin intermediul PayPal, serviciu de plati al Ebay. „Prin aceasta decizie nefondata a firmei PayPal, fundatia nu are momentan acces la donatiile din ultimele zile. Este vorba de cca 10.000 de euro, care provin de la donatori din intreaga lume, care au trimis bani vineri si sambata, pentru proiectul Wikileaks“.

Fundatia declara insa ca va continua sa sprijine si in viitor proiecte care sustin idealurile de libertate ale lui WAU Holland, „filosoful datelor“ si fondator de Chaos-Computer-Cluburi: „Comunicare la nivel mondial, libertate de informare si curaj civil prin mediile electronice“.