Angajatii din sectorul public din Cehia sunt, miercuri, in greva pentru o zi, insa premierul ceh a anuntat deja ca Guvernul ramane neinduplecat si va mentine masurile de austeritate anuntate pentru anul viitor, potrivit Reuters. O greva de asemena proportii este un eveniment extrem de rar in Cehia. Precedenta greva generala a fost organizata in Cehia in anul 1989, cand milioane de oameni au iesit in strada pentru a protesta impotriva Guvernului comunist - un moment decisiv pentru prabusirea comunismului, in aceasta tara.

Greva si proteste in CehiaFoto: Reuters

Sindicatele au organizat greva generala de o zi in speranta ca vor reusi sa determine Guvernul sa renunte la planul privind reducerea cu 10% a angajatilor din sectorul public.

"Vreau ca salariul meu sa ramana cel putin la nivelul actual, chiar daca nici asa nu este de ajuns", spune Jan Broum, un bibliotecar in varsta de 35 de ani, care a incetat lucrul miercuri. "Speram ca Guvernul sa gaseasca resurse financiare in alta parte - din taxe, stopand risipirea banilor publici si luptand impotriva coruptiei", a adaugat el.

Pe langa reducerile salariale, Guvernul ceh pregateste o reforma a sistemului de pensii si a celui sanitar.

"Nu am ajuns la conducerea tarii ca sa privim cum institutiile internationale fac ordine in finantele din sectorul nostru public, cum se intampla in mai multe tari europene. Nu ne sperie masurile nepopulare, suntem pregatiti sa le adoptam", a declarat premierul ceh Petr Necas.