Una dintre femeile care-l acuza pe fondatorul Wikileaks de abuz ar fi lucrat cu un grup ce are legaturi cu Agentia Centrala de Informatii (CIA) din SUA, afirma RawStory, citand un material din CounterPunch. Potrivit informatiilor, Anna Ardin ar avea "legaturi cu gruparile anti-castriste si anti-comuniste, finantate de SUA". Assange a fost arestat marti in Marea Britanie in baza unui mandat european emis de Suedia. Politia londoneza a afirmat ca impotriva fondatorului Wikileaks exista 4 capete de acuzare - unul referitor la constrangerea victimelor, doua la molestari sexuale si unul de viol, toate comise in august 2010.

Julian AssangeFoto: Reuters

Potrivit celor de la CounterPunch, Ardin a lucrat in Cuba cu grupul feminist Las damas de blanco, o organizatie anti-Castro, alcatuita din sotiile disidentilor cubanezi inchisi.

Conform informatiilor furnizate de profesorul Michael Seltzer, grupul este condus de Carlos Alberto Montaner, despre care se afirma ca are legaturi cu CIA. Organizatia ar fi finantata in parte de Statele Unite. In plus, unul dintre sustinatorii grupului este Luis Posada Carriles, pe care un document din 1976 il indica drept agent CIA.

Ardin e descrisa drept "o stangista" care si-a "publicat diatribele anti-Castro in publicatia suedeza Revista de Asignaturas Cubanas, editata de Misceláneas de Cuba."

RawStory noteaza ca Ardin si Sofia Wilen, cea de-a doua acuzatoare, au trimis mesaje SMS si pe Twitter in care se laudau cu "cucerirea" facuta. Ardin, spre exmplu, a organizat in apartamentul ei o petrecere in onoarea lui Assange dupa "viol" si a trimis un mesaj pe Twitter in care afirma ca "este cu cei mai minunati, inteligenti oameni, este uimitor!"

In luna august, Julian Assange afirma ca acuzatiile impotriva sa sunt "in mod clar o campanie de defaimare".

In urma cu cateva luni, fondatorul Wikileaks a declarat pentru cotidianul suedez Aftonbladet ca "am fost avertizati ca, de exemplu, Pentagonul planuieste sa recurga la tactici murdare pentru a ne distruge munca". Assange a vorbit chiar de "capcanele sexuale" care i se pregatesc.

Fondatorul Wikileaks, Julian Assange,a fost arestat marti in Marea Britanie in baza unui mandat european emis de Suedia. Potrivit politiei londoneze, impotriva sa exista 4 capete de acuzare - unul referitor la constrangerea victimelor, doua la molestari sexuale si unul de viol, toate comise in august 2010.

Acuzat de "sex pe nepregatite"

Potrivit avocatului Mark Stephens, mandatul de arestare emis pe numele lui Assange ar fi pentru o infractiune prevazuta de legea suedeza numita “sex pe nepregatite”.

Pedeapsa maxima pentru faptele sale este o amenda de 5000 de coroane suedeze (~2350 lei).

Stephens a mai declarat ca nu intelege foarte clar ce inseamna “sex pe nepregatite”, si ca autoritatile suedeze nu au clarificat suficient acuzatiile: “Ma simt ca intr-un film supra-realist suedez in care suntem amenintati de capcauni bizari. Procurorul nu a cerut sa-l vada pe Julian, nu a cerut sa il intervieveze, nu l-a acuzat de nimic. I s-a spus doar ca este cautat pentru un interogatoriu, dar nu i s-a spus ce acuzatii ii sunt aduse”.

Legislatia suedeza duce problema consimtamantului unui act sexual mai departe decat majoritatea altor legislatii, avand prevederi ce includ si refuzul de a folosi un prezentativ sau ruperea acestuia in timpul actului sexual. Astfel, un barbat poate fi acuzat de “sex pe nepregatite” si amendat daca duce la capat un act sexual consensual fara prezervativ, in conditiile in care partenera sa l-a rugat sa foloseasca acest mijloc de protectie.

Assange a ajuns in Suedia pe data de 11 august pentru un seminar patronat de Partidul Social Democrat suedez si a locuit pe perioada evenimentului in apartamentul uneia dintre organizatoare, care avea sa-l acuze apoi de “sex pe nepregatite”. Conform unui raport al politiei obtinut de tabloidul britanic Daily Mail in luna august, ea si Assange au facut sex si au folosit un prezervativ, dar acesta s-a rupt, de unde si acuzatia de “sex pe nepregatite”.