Fostul comisar european Frits Bolkestein se afla in centrul unei vii polemici in Olanda, unde a invitat "evreii constienti" sa paraseasca tara unde, spune el, risca sa fie victimele unui antisemitism in crestere in randul tinerilor de origine marocana, relateaza Le Monde. "Evreii constienti trebuie sa realizeze cat mai repede ca nu mai au viitor in Olanda", spune olandezul, care ii sfatuieste pe membrii acestei comunitati sa-si indemne copiii sa emigreze in SUA sau in Israel.

Fost lider al Partidului Liberal - aflat la putere in prezent - Bolkestein a facut aceste afirmatii intr-o carte dedicata comunitatii evreiesti din Olanda. El se declara "pesimist" si convins de faptul ca persistenta conflictului israeliano-palestinian va continua sa alimenteze antisemitismul.

Intr-un interviu publicat luni de cotidianul De Pers, el a explicat ca prin evrei "constienti" s-a referit la evreii care pot fi "recunoscuti", in special ortodocsii. Bolkestein a afirmat ulterior ca ziarul l-a citat trunchiat, ceea ce De Pers a negat.

Afirmatiile acestui politician au suscitat o vie polemica, fiind dezbatute inclusiv in Parlamentul de la Haga. Toate partidele au contestat analiza lui Bolkestein, majoritatea facand insa apel la fermitate in fata sentimentului antisemit in plina crestere in Olanda.

"Bolkestein se inseala complet: nu evreii, ci marocanii vinovati de antisemitism ar trebui sa paraseasca tara", a spus Geert Wilders, liderul extremei drepte populiste, un fost apropiat al lui Bolkestein in randul liberalilor.

Directorul Centrului de informare si documentare asupra Israelului, Ronny Naftaniel, a apreciat ca este "prea usor" sa-l critici pe Bolkestein, recomandand in schimb societatii sa ia o pozitie mai clara "impotriva antisemitismului si a altor forme de intoleranta".