Fondatorul site-ului WikiLeaks, Julian Assange, care a facut valva prin publicarea de documente din peste 250.000 de dosare secrete ale corespondentei diplomatice americane, urmeaza sa se prezinte marti in fata justitiei britanice pentru a-si negocia libertatea, scrie cotidianul britanic The Guardian.

Julian Assange (foto din 4 noiembrie 2010)Foto: Reuters

Assange, in varsta de 39 de ani, a declarat ca se asteapta ca valoarea cautiunii sa fie intre 100.000 si 200.000 de lire sterline. Garantia trebuie sa fie oferita de cel putin sase persoane, altfel australianul risca sa fie retinut in arest preventiv.

Avocatul lui Assange, Mark Stephens, a spus ca este in tratative cu politia britanica pentru a organiza o intalnire cu fondatorul lui WikiLeaks.

"Nu este inculpat de nimic. Suntem pe cale sa organizam o intalnire cu politia pe baza voluntara, pentru a facilita luarea in considerare a acestei cereri (n.r. de extradare)", a explicat avocatul.

In ultimele zile, Assange a spus prietenilor ca este convins din ce in ce mai mult ca Statele Unite se afla in spatele incercarilor procurorilor suedezi sa-l extradeze pentru a fi interogat, dupa publicarea telegramelor americane stanjenitoare.

Politia britanica a primit luni mandatul international de arestare emis de autoritatile din Suedia, lucru care sugereaza faptul ca fondatorul Wikileaks ar putea fi arestat "in curand", scria BBC.

Sursele citate de BBC afirma ca Assange se ascunde "undeva in sud-estul Angliei".

Procurorii din Suedia au emis un mandat international de arestare pe numele fondatorului Wikileaks, fiind cautat de Politia suedeza dupa ce doua femei au depus plangeri impotriva sa pentru hartuire sexuala.