Statele Unite si Nato realizasera planuri pentru a extinde apararea Poloniei de amenintarile Rusiei si asupra tarilor baltice, arata telegrame diplomatice Wikileaks, potrivit BBC.

UPDATE Rusia se declara uluita de aceste planuri, potrivit unei surse din ministerul de externe pentru agentia Interfax, citata de AFP.

"Aceste publicari ridica multe intrebari in Rusia si ne lasa perplecsi," a declarat sursa, precizand ca raportul vine la cateva saptamani dupa ce un summit Nato-Rusia a fost considerat drept un progres semnificativ in relatiile dintre ele.

Ultimele documente dezvaluite de Wikileaks arata ca in ianuarie in acest an, Secretarul de Stat american Hillary Clinton ar fi semnat o nota confidentiala in care se preciza ca aliati din Nato au cazut de acord sa extinda planul de urgenta pentru Polonia si asupra Estoniei, Letoniei si Lituaniei.

Potrivit AFP, in tarile baltice exista teama ca situatia din Georgia din 2008 sa nu se repete si in cazul lor.

"Evenimentele din Georgia au dominat temele de actualitate si discutiile ca niciun alt eveniment din istoria recenta," se arata intr-o telegrama de la ambasada americana de la Riga.

Cele trei state au minoritati rusesti semnificative, astfel ca au fost alarmate de explicatia Rusiei pentru invadarea Georgiei - ca proteja drepturile cetatenilor rusi de aici.

Sistemul de aparare regionala asupra carora statele au cazut de acord poarta numele de cod "Eagle Guardian". Initial, mai multe state vestice s-au impotrivit operatiunii, in special Germania, temandu-se ca ar deranja Rusia.

Potrivit telegramelor, cele trei state au primit cu bucurie vestea acordului din ianuarie, estonienii numindu-l "un cadou de Craciun timpuriu".

Cele noua divizii implicate urmau sa fie din America, Marea Britanie, Germania si Polonia. Telegramele spun ca planurile militare nu trebuie discutate public, pentru ca ar putea duce la alimentarea tensiunilor dintre NATO si Rusia.

"Extinderea a fost trimisa oficial aliatilor pentru ca o decizie sa fie luata prin procedura tacita", se arata in document.

O alta telegrama semnata de Clinton ofera instructiuni ambasadelor americane asupra modalitatii prin care acestea sa trateze acordul si subliniaza faptul ca proiectul trebuie sa ramana secret.

Analistii afirma ca alte telegrame arata un anumit nivel de frustrare intre Varsovia si Washington pe tema planurilor SUA de a amplasa rachete de aparare Patriot in Polonia.