NATO trebuie sa se asigure ca Rusia este pe deplin implicata in planurile Aliantei legate de scutul antiracheta, altfel risca sa declanseze o noua cursa a inarmarilor, a declarat luni presedintele Dmitri Medvedev, citat de Reuters. Declaratia liderului de la Moscova a fost facuta la cateva saptamani dupa ce liderii Aliantei nord-atlantice au cazut de acord, in cadrul summit-ului de la Lisabona, asupra necesitatii crearii unui scut antiracheta, destinat protejarii populatiilor si teritoriilor NATO, care va fi de acum inainte "unul dintre elementele centrale ale apararii colective". O cooperare va fi propusa Moscovei in acest domeniu, insa deocamdata nu se stie care va fi rolul Rusiei in acest proiect defensiv.

"Aceasta ar trebui sa fie o initiativa comuna a Rusiei si a NATO, care sa ne poata proteja impotriva amenintarilor", a afirmat Medvedev intr-un interviu pentru cotidianul "Wprost", publicat in prima zi a vizitei liderului rus in Polonia.

"Dar daca Rusia nu va gasi un loc al ei in acest sistem, in 2020 se poate ca o umbrela de aparare anti-racheta va deveni un factor destabilizator al echilibrului nuclear si de diminuare a capacitatii de aparare a Rusiei; acest lucru poate conduce la o noua cursa a inarmarilor", a spus Medvedev.

Reuters precizeaza ca sistemul NADO va conecta sistemele anti-racheta ce exista la ora actuala in Europa cu radarele si interceptorii terestrii pe care Statele Unite intentioneaza sa le amplaseze in Mediterana, Romania, Polonia si poate in Turcia.

Oficiali ai Aliantei Nord-Atlantice sustin ca umbrela defensiva va fi desfasurata in etape, incepand de anul viitor pana in 2020, cand va fi capabila sa intercepteze rachete intercontinentale si cu raza lunga de actiune.

Intr-o faza ulterioara, acest scut instalat in Europa ar putea contribui si la apararea Americii, acesta fiind de altfel si unul dintre elementele de suspiciune care ingrijoreaza Moscova.

Rusia a criticat planurile SUA privind scutul antiracheta, despre care sustine ca ameninta zona sa de influenta si ar putea viza propriile sale rachete. NATO a afirmat insa ca sistemul are ca obiectiv respingerea atacurilor venite din partea unor tari precum Iranul.