Pe nesimtite si in afara atentiei publice, captivate de dezvaluirile WikiLeaks, Statele Unite impreuna cu Japonia au inceput acum trei zile unul dintre cele mai mari exercitii militare pe care le-a vazut Orientul Indepartat dupa sfarsitul Razboiului Rece. Al doilea in ultima luna, dupa exercitiul cu Sud Coreenii, acest exercitiu incearca sa atraga atentia tuturor statelor din regiune ca interesele principale ale Statelor Unite sunt in aceasta regiune si nici vorba ca America sa le abandoneze. Este de obicei un exercitiu care are loc la fiecare doi ani si la care participa fortele armate ale Japoniei si unitati din armata americana apartinand Flotei a VII- Pacific.

Asa cum bine mentioneaza cotidianul rusesc Pravda, de obicei acest exercitiu este limitat la o prezenta de maximum 25 de mii de militari, 20 de nave de razboi si 300 de avioane de lupta - "Keen Sword 2011" este unul special. Anul acesta participa 44 de mii de militari, 60 nave de razboi si 400 avioane de lupta

Cine cunoaste flota a VII-a intelege destul de usor felul in care abordeaza americanii acest exercitiu. Grupul de lupta expeditionar "Essex", care participa la aceste manevre, numai dispozitiv de aparare nu poate fi numit. Dimensiunile acestor manevre militare arata clar cateva lucruri interesante:

1.Administratia Americana este extrem de ingrijorata de situatia din aceasta regiune si nu vede nici un motiv de a-i lasa Chinei intaietatea militara in zona Pacifica.

2.China si Statele Unite nu s-au inteles in privinta Coreei de Nord care ameninta stabilitatea din regiune.

3.Japonia se simte amenintata direct de potentialul nuclear si de rachetele balistice aflate in arsenalul militar Nord-Coreean, asta ca sa nu discutam de sentimentele Coreei de Sud.

4.Mai mult ca sigur ca in viitorul apropiat Japonia isi va revizui Constitutia care ii limiteaza structura armatei si potentialul militar. Si americanii si japonezii inteleg bine necesitatile acestor schimbari.

5.Un mesaj clar Chinei sunt si observatorii militari taiwanezi care au fost invitati la acest exercitiu.

Ce se va intampla mai departe depinde de negocierile care vor avea loc intre China si Statele Unite, dupa ce fiecare din aceste puteri vor pune pe masa adevaratele doleante. Mai mult ca oricand problemele economice ale planetei nu pot fi independente de crizele strategice si militare. Sa speram ca rezolvarile crizei nu vor fi insotite de conflicte militare. Doamne Ajuta!

Citeste si comenteaza pe Contributors.ro