WikiLeaks a publicat, in noaptea de duminica spre luni, o lista secreta a locurilor sensibile in lume, protejate de Statele Unite impotriva unor atentate teroriste, pentru ca pierderea lor ar afecta semnificativ securitatea americana. Din aceasta lista fac parte, printre altii, grupul farmaceutic Sanofi-Aventis, grupul industrial Alstom si punctele de sosire a cablurilor de telecomunicatii transatlantice, la Plerin si Lannion - relateaza France Presse.

Totodata, aceasta lista se refera la numeroase tari, porturi, cabluri submarine de telecomunicatii, importante mine sau intreprinderi care fabrica in special produse farmaceutice.

O telegrama a Departamentului american de Stat (datata februarie 2009) le cere reprezentantelor diplomatice americane sa recenzeze infrastructurile si intreprinderile in lume "a caror pierdere ar afecta in maniera semnificativa sanatatea publica, securitatea economica si/sau securitatea nationala a SUA".

Mai multi analisti, consultati de agentiile internationale de presa, considera ca aceasta lista ar putea deveni o adevarata harta pentru organizatiile teroriste care ar dori sa atace interesele americane de pe glob.