Katia Zatuliveter, o tana rusoaica ce lucreaza la Camera Comunelor ca asistenta a unui parlamentar, risca sa fie expulzata din Marea Britanie, fiind banuita de spionaj in favoarea Moscovei, in urma unei anchete derulate de MI5, relateaza The Telegraph, in editia electronica.

Surse informate sustin ca MI5 a ajuns la concluzia ca rusoaica in varsta de 25 de ani lucreaza in secret pentru spionajul rusesc.

Ea este asistenta lui Mike Hancock, un parlamentar liberal-democrat care este membru in comisia pentru Aparare.

Sursele citate afirma ca Katia Zatuliveter se afla in prezent intr-o cladire a serviciilor secrete britanice, dupa ce a fost arestata saptamana trecuta.

Ar fi pentru prima oara de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial cand cineva care lucreaza pentru Camera Comunelor este acuzat de spionaj in favoarea Rusiei. Aceleasi surse afirma ca expulzarea sa a fost aprobata de Theresa May, ministrul de Interne.

In august, Katia Zatuliveter a fost retinuta in momentul in care revenea in Marea Britanie, pe aeroportul Gatwick, si a fost interogata despre activitatile pe care le efectueaza pentru Hancock.

O sursa a declarat pentru The Sun: "Prezenta ei aici nu este considerata benefica pentru securitatea nationala. Exista nemultumiri legate de documentele la care ar putea avea acces. Intentia este sa i se arate usa".

Parlamentarul britanic i-a luat insa apararea: "Nu este un spion rus. Nu stiu nimic despre vreo activitate de spionaj, dar ea face obiectul unui ordin de deportare.

A facut apel pentru ca ea crede - indreptatit - ca nu a facut nimic gresit", a argumentat el.

Parlamentarul spune ca serviciile secrete nu au discutat niciodata cu el despre posibilitatea ca tanara rusoaica sa fi lucrat pentru Moscova.

"Nimeni nu mi-a spus vreodata ca ea ar fi implicata in ceva de genul acesta. Totul este acum in mainile avocatilor. Sunt convins ca in final se va dovedi ca a avut dreptate".

Acest caz vine dupa ce o alta rusoaica - Anna Chapman, care a trait si a lucra si ea in Londra, inainte de a se muta in New York - a fost acuzata in aceasta vara ca face parte dintr-o retea de spionaj rusesc in SUA. Cazul a tinut prima pagina a ziarelor din intreaga lume. In final, aproximativ zece persoane, printre care si Anna Chapman, au facut obiectul unui schimb de prizonieri cu Rusia, pe un aeroport din Viena.