Washingtonul se teme ca relatia apropiata dintre Silvio Berlusconi si Vladimir Putin influenteaza politica externa a Italiei, releva telegramele diplomatice prezentate de WikiLeaks. Publicarea acestor informatii vine intr-un moment nepotrivit pentru Berlusconi, care se afla de vineri la Soci, in Rusia, scrie Le Figaro.

Creionand tabloul unei tari transformate in "stat mafiot", telegramele diplomatilor americani releva profunda ingrijorare in fata unei Italii a carei politica externa ar deveni din ce in ce mai aservita Moscovei. Intr-una din aceste telegrame, Berlusconi este calificat drept "purtatorul de cuvant al lui Putin".

Premierul Silvio Berlusconi a dezmintit aceste informatii, afirmand ca nu a profitat niciodata de contactele pe care le are, in timp ce presedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a afirmat ca dezvaluirile WikiLeaks demonstreaza "cinismul" SUA.

Schimburi de cadouri somptuoase

Potrivit unui curier diplomatic din 2009, ambasada americana din Roma vorbeste despre o "politica externa (italiana, n.r.) conceputa pentru a nu refuza nimic Rusiei".

Autorul textului sustine ca Silvio Berlusconi si-a marginalizat ministrul de externe, Franco Frattini, pentru a lega o relatie directa cu Vladimir Putin, cu care face schimburi de "cadouri somptuoase".

"Fundamentul acestei prietenii este dificil de determinat, dar multi interlocutori ne-au spus ca Putin are mai multa incredere in Berlusconi decat in orice alt lider european", scrie ambasadorul american Ronald Spogli.

Potrivit acestuia, Il Cavaliere "admira" "stilul macho si autoritar" al omologului sau rus si vede in el un "tycoon" pe masura sa, aluzie la averea impresionanta pe care o are premierul italian.

Telegramele descriu, de asemenea, o relatie personala bazata pe vacante comune petrecute pe iahtul lui Berlusconi sau la resedintele lui Putin. Dincolo de aceste detalii personale, telegramele traduc nelinistea generata de un Berlusconi care, dupa ce a iritat Washingtonul sustinand Moscova in timpul razboiului din 2008 cu Georgia, este banuit ca ar face "ore suplimentare" in sanul Uniunii Europene in beneficiul Rusiei, in probleme legate de NATO sau de scutul antiracheta.

"Dorinta sa cea mai vie este sa ramana in gratiile lui Putin, a emis adeseori opinii transmise direct" de premierul rus, se arata intr-un astfel de text.

Statele Unite sunt ingrijorate si de rolul jucat de grupul petrolier ENI, implicat alaturi de gigantul Gazprom in proiectul gazoductului Blue Stream. Intr-o telegrama intitulata "Cerere de informatii asupra relatiilor ruso-italiene", Hillary Clinton personal se intreaba daca interesul societatilor italiene impinge Roma sa actioneze in detrimentul politicii occidentale de securitate energetica.

O lovitura teribila pentru diplomatia americana

Ulterior, dornica sa detenzioneze climatul, Hillary Clinton a dezmintit aceste informatii. Washington nu are un "prieten mai bun" decat Silvio Berlusconi, a spus ea, in aceasta saptamana.

Dar aproape nimeni nu se indoieste de realitatea acestora. "Pentru oameni ca mine, care urmaresc aceste chestiuni de mult timp, publicarea acestor telegrame nu este interesanta, stiam toate aceste lucruri", spune avocatul fostului magnat al petrolului, acum aflat in inchisoare, Mihail Hodorkovski, Bob Amsterdam, care are un blog bine documentat asupra problemelor energetice.

"Ceea ce este exploziv este prapastia care separa discursul public american asupra Rusiei de ceea ce Washingtonul gandeste intr-adevar", adauga el.

"Distanta este atat de mare incat aduce o lovitura teribila credibilitatii politicii de relansare a relatiilor ruso-americane, aparata de Barack Obama. Ii va fi foarte greu sa convinga Congresul ca are dreptate", a comentat el.