Teheranul saluta reluarea dialogului cu cei sase mediatori asupra dosarului nuclear iranian dar afirma ca dreptul sau de a dezvolta o industrie nucleara civila nu poate face obiectul nici unei negocieri. Pe de alta parte, un ministru iranian a acuzat ca inspectorii trimisi de Agentia Internationala pentru Energia Nucleara nu sunt altceva decat spioni, relateaza RIA Novosti.

"Consideram negocierile drept o posibilitate de a promova cooperarea", a declarat secretarul Consiliului suprem de securitate iranian, Said Jalil, care a subliniat insa ca Iranul nu a permis pana in prezent lezarea intereselor sale nationale si nu va permite acest lucru nici pe viitor.

In scrisoarea pe care a adresat-o la inceputul lui noiembrie doamnei Ashton, reprezentantul celor sase (cei cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate plus Germania) in negocierile cu Teheranul, Jalili a propus organizarea de negocieri in 23 noiembrie sau 5 decembrie, la Istanbul. Seful diplomatiei europene a propus Geneva, acceptata de Teheran.

Secretarul american de Stat Hillary Clinton a salutat si ea reluarea negocierilor, dar a precizat ca in centrul discutiilor trebuie sa se afle programul nuclear al Iranului.

Or, presedintele Mahmoud Ahmadinejad a subliniat ca Iranul este pregatit sa discute asupra problemelor internationale, dar nu si programul sau nuclear.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul diplomatiei iraniene, Republica islamica "nu accepta sa examineze proiectul de schimb de uraniu decat pe baza acordului de la Teheran".

In termenii acestui acord, semnat intre Turcia, Iran si Brazilia, schimbarea uraniului slab imbogatit cu uraniu imbogatit la 20% ar urma sa aiba loc pe teritoriul turc.

Inspectorii AIEA - spioni

In aceeasi zi, ministrul iranian pentru Informatii, Heidar Moslehi, a acuzat AIEA ca trimite spioni in locul inspectorilor insarcinati cu supravegherea programului nuclear al Teheranului.

Declaratiile au fost facute pe un canal al televiziunii publice iraniene, fara a cita alte detalii si fara a numi inspectorii la care s-a referit.

Negocierile in formatul 6 urmeaza sa inceapa luni la Geneva. Aceasta ar fi prima intalnire intre Iran si cele sase puteri din momentul in care Teheranul a abandonat dialogul, la sfarsitul lui 2009, dupa ce AIEA a denuntat construirea unei uzine de imbogatire a uraniului in apropiere de Qom.

Statele Unite si alte tari occidentale reproseaza Iranului ca incearca sa obtina arma nucleara. Teheranul respinge aceste acuzatii si sustine ca programul sau nuclear are in exclusivitate scopuri pasnice.