Armata spaniola a preluat controlul asupra traficului aerian, dupa o greva neanuntata a controlorilor, care a provocat practic inchiderea intregului spatiu aerian al Spaniei, relateaza AFP.

Pasageri blocati pe aeroportul Barajas din MadridFoto: Reuters

"Avand in vedere ca reprezentantii controlorilor nu au pus punct acestei miscari, am decis (...) sa activam mecanismele prevazute in acest gen de situatii", a declarat vineri seara ministrul de Interne, Alfredo Perez Rubalcaba, intr-o conferinta de presa.

"Seful guvernului (Jose Luis Rodriguez Zapatero, n.r.) a cerut ministerului Apararii sa preia conducerea controlului aerian pe intregul teritoriu" al tarii, a adaugat el.

Aceasta masura va ramane in vigoare pana cand "controlorii civili isi vor relua programul de munca de o maniera normala", a precizat el.

"Seful statului major al Armatei va lua toate deciziile necesare organizarii, planificarii, supervizarii si controlului", a mai spus Rubalcaba.

Controlorii aerieni si-au parasit posturile de munca vineri seara, la ora locala 17,00 (16,00 GMT), antrenand inchiderea celei mai mari parti a spatiului aerian din Spania.

Aceasta greva vine cu putin timp inainte de inceputul unei saptamani de sarbatoare in Spania.

Controlorii de trafic sunt nemultumiti de cele mai recente masuri de austeritate anuntate de Guvernul de la Madrid, care prevad si privatizarea partiala a aeroporturilor. De asemenea, grevistii acuza numarul mare de ore de munca si spun ca nu pot asigura securitatea avioanelor in aceste conditii.