Mandatul international de arestare emis pe numele lui Julian Assange, fondatorul site-ului WikiLeaks, nu este pentru viol, asa cum s-a speculat in presa, ci pentru o infractiune prevazuta de legea suedeza numita “sex pe nepregatite”, informeaza AOL News, citand declaratiile avocatului lui Assange, Mark Stephens. Pedeapsa maxima pentru faptele sale este o amenda de 5000 de coroane suedeze (~2350 lei).

Julian AssangeFoto: Reuters

Stephens a mai declarat ca nu intelege foarte clar ce inseamna “sex pe nepregatite”, si ca autoritatile suedeze nu au clarificat suficient acuzatiile: “Ma simt ca intr-un film supra-realist suedez in care suntem amenintati de capcauni bizari. Procurorul nu a cerut sa-l vada pe Julian, nu a cerut sa il intervieveze, nu l-a acuzat de nimic. I s-a spus doar ca este cautat pentru un interogatoriu, dar nu i s-a spus ce acuzatii ii sunt aduse.”.

Legislatia suedeza duce problema consimtamantului unui act sexual mai departe decat majoritatea altor legislatii, avand prevederi ce includ si refuzul de a folosi un prezentativ sau ruperea acestuia in timpul actului sexual. Astfel, un barbat poate fi acuzat de “sex pe nepregatite” si amendat daca duce la capat un act sexual consensual fara prezervativ, in conditiile in care partenera sa l-a rugat sa foloseasca acest mijloc de protectie.

Una dintre acuzatoarele lui Assange este cunoscuta in Suedia pentru vederile sale radical feministe. Ea a scris un tratat despre modurile in care femeile se pot razbuna pe barbati si a fost expulzata in trecut din Cuba pentru activitati subversive.

Assange a ajuns in Suedia pe data de 11 august pentru un seminar patronat de Partidul Social Democrat suedez si a locuit pe perioada evenimentului in apartamentul uneia dintre organizatoare, care avea sa-l acuze apoi de “sex pe nepregatite”. Conform unui raport al politiei obtinut de tabloidul britanic Daily Mail in luna august, ea si Assange au facut sex si au folosit un prezervativ, dar acesta s-a rupt, de unde si acuzatia de “sex pe nepregatite”.

Avocatul lui Assange a declarat ca politia britanica stie foarte clar unde se afla fondatorul WikiLeaks, dar ca nu are o baza pentru a-l aresta, dat fiind ca “sexul pe nepregatite” nu este o infractiune in Marea Britanie.

Autoritatile britanice considera "iminenta" arestarea lui Julian Assange, fondatorul Wikileaks, anunta BBC. Procurorii suedezi au cerut un mandat european de arestare, Assange fiind cautat de Politia suedeza dupa ce doua femei au depus plingeri impotriva sa pentru hartuire sexuala.

Este al doilea mandat cerut de procurori, dupa ce primul a fost refuzat pe motive legale. De data aceasta, Curtea Suprema a Suediei a aprobat eliberarea unui ordin de retinere pentru Assange.

Julian Assange, cetatean australian, este fondatorul WikiLeaks, aflata in centru unui urias scandal international dupa publicarea telegramelor diplomatice ale SUA.

WikiLeaks a fost supusa la milioane de atacuri pana acum, fapt ce a fortat mutarea in mai multe randuri a paginii intre servere din diferite tari.

Atacurile care au obligat WikiLeaks sa renunte la serverul sau american, refugiindu-se in Franta si Suedia, sunt rezultatul unei criminalitati cibernetice foarte bine organizate, care utilizeaza milioane de computere pentru a destabiliza platformele gazda, spun expertii in informatica, citati de AFP.

In cursul noptii, site-ul care publica de week-end-ul trecut corespondente diplomatice americane secrete a fost inchis de gazda sa, EveryDNS.net.

EveryDNS, care gazduieste aproximativ 500.000 de alte site-uri, a explicat vineri ca a fost victima unor ciber-atacuri de tip "DDOS" - distributed denial-of-service - foarte raspandite, de altfel. Aceste atacuri constau in trimiterea de la milioane de computere a "sute de cereri pe secunda" la un site, a precizat Jean-Philippe Bichard, analist si purtator de cuvant al Kaspersky Lab.