Cele 56 de tari din cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE), reunite in Kazahstan la primul lor summit dupa 11 ani, nu au reusit joi sa adopte un plan de actiune pentru consolidarea acestei organizatii a carei influenta este in declin, scrie AFP.

Statele membre au adoptat doar "Declaratia de la Astana", dar continutul sau nu a fost inca difuzat, a anuntat presedintele Kazahstanului, Nursultan Nazarbaiev. Documentul reafirma principiile OSCE, o organizatie formata in 1973, in timpul Razboiului Rece.

Reprezentanta europeana a subliniat ca UE continua sa recunoasca "suveranitatea si integritatea teritoriala a Georgiei", una din problemele fierbinti ale summitului de la Astana, capitala Kazahstanului.

Intalnirea a avut loc miercuri si joi, in prezenta presedintelui rus Dmitri Medvedev, a secretarului de stat, Hillary Clinton, a premierului francez Francois Fillon, si a cancelarului german Angela Merkel.

Rusia a avertizat ca se va opune oricarui document recunoscand integritatea teritoriala a Georgiei, in timp ce Moscova a recunoscut independenta celor doua regiuni separatiste georgiene, in urma razboiului din august 2008.

Canada si-a exprimat, la randul sau, "regretul ca nu a fost posibil un consens privind conflictele inghetate" din spatiul fostei URSS, respectiv dosarul georgian, separatismul din Transnistria, regiune prorusa din Republica Moldova, si conflictul azero-armean pe tema regiunii Nagorno-Karabah.