National Security Agency (NSA), agentie de informatii a Departamentului american al Apararii, desfasoara in prezent o ancheta de contrainformatii la propriul sau cartier general din Fort Meade (Maryland) pentru a descoperi un spion rus, a afirmat un fost oficial din cadrul agentiei, citat de Washington Times.

Fostul oficial al NSA a declarat ca ancheta strict secreta a fost declansata dupa ce autoritatile americane au destructurat in vara o retea de spioni rusi. Agentii rusi, care actionau sub acoperire, au fost demascati de colonelul Alexander Poteyev, un fost ofiter SVR (Sluzhba Vneshney Razvedki), principala agentie de spionaj de la Moscova, care a fugit in SUA in iunie, cu cateva zile inainte de vizita in America a presedintelui rus Dmitri Medvedev.

Oficialii NSA sunt de parere ca agentii rusi erau folositi de catre SVR pentru a comunica cu unul sau mai multi agenti din cadrul agentiei de informatii.

Washington Times sustine ca implicarea agentiilor de contrainformatii ai FBI indica faptul ca ancheta este intr-un stadiu avansat.

"Se cauta unul sau mai multi spioni rusi despre care NSA crede ca exista la Fort Meade si, foarte posibil, in alte birouri ale Departamentului Apararii, cum ar fi DIA (Defense Intelligence Agency)", a declarat fostul oficial. "NSA este convinsa ca cel putin un spion rus se afla la NSA".

Publicatia citeaza o declaratie a purtatoarei de cuvant a NSA, Vanee Vines, care a afirmat ca "nu are niciun fel de informatii de oferit legat de cererea dumneavoastra".

In vara, unsprezece presupusi spioni rusi au fost arestati in Statele Unite, expertii vorbind de cea mai mare retea de agenti straini descoperita vreodata de catre FBI. Dupa doar cateva zile de interogari in SUA, spionii Moscovei au fost schimbati cu patru fosti agenti rusi ce lucrasera pentru Occident.