Un miliardar italian, proprietarul unei companii care produce incaltaminte de lux, a declarat joi ca vrea sa participe la restaurarea monumentului Colosseum, transmite AFP. Diego Della Valle, care detine firma Tod, a afirmat ca "este pregatit sa finanteze restaurarea completa" a monumentului din Roma.

ColosseumFoto: Agerpres

Intr-un comunicat de presa, Della Valle a spus ca "este o onoare si datoria noastra sa contribuim la sprijinirea imaginii si credibilitatii tarii noastre".

Presa italiana afirma ca Della Valle este dispus sa ofere 23 de milioane de euro.

In august, autoritatile de la Roma au deschis o licitatie pentru a restaura monumentul din capitala italiana, insa termenul limita de 31 octombrie nu a fost urmat de niciun anunt oficial care sa anunte castigatorul.

Un oficial din Ministerul Culturii, Roberto Cecchi, a spus ca "ofertele primite au fost considerate nepotrivite. Administratia va lansa acum o procedura de negociere".

Ziarul "La Repubblica" a afirmat ca licitatia a fost "un esec".

Un oficial din Ministerul Culturii a afirmat ca "niciuna din cele 20 de oferte primite" nu a respectat conditiile. Oficialii au demarat negocieri cu Della Valle si alte parti interesate in restaurarea monumentului.

Potrivit informatiilor, aceasta va duce "la o mica intarziere" in finalizarea restaurarii, a carei data a fost stabilita pentru 2012.

AFP scrie ca fatada vechii arene romane a fost afectata de trecerea timpului, fiind innegrita de gazele de esapament ale masinilor. In mai, bucati mari de mortar si var au cazut de pe pereti.