„Politica agresiva a presedintelui Romaniei, Traian Basescu, devine tot mai provocatoare pentru Europa. Dar, daca inainte acestea au fost simple fantezii ale unui lider politic nu foarte influent, aceste declaratii trebuie privite cu alti ochi dupa aderarea Romaniei la NATO si UE”, crede politologul ucrainean, Maksim Vetrov. „Problema nu rezida atat in presedintele Traian Basescu. In societatea romana exista de mult ideea ca actualele granite ale tarii sunt injuste. Ideea Romaniei Mari este mult mai puternica acolo comparativ cu alte convingeri din Rusia sau Ucraina. In orice caz, asemenea stari de spirit sunt, in Romania, de mai mare amploare”, a declarat expertul pentru agentia Regnum.

„Pe de o parte este UE, pe de alta – Rusia. Celelalte state intra, intr-un fel sau altul, pe orbita de influenta a celor doi mega jucatori. Iar astazi, cand Romania este membru NATO si UE, aceste declaratii sunt considerabil mai serioase”, a afirmat Vetrov.

Politologul este de parere ca „ambitiile Romaniei si declaratiile presedintelui ei lucreaza astazi in favoarea consolidarii geopolitice a Rusiei – principala contrabalanta a UE si NATO in Europa. Este firesc ca pretentiile si planurile conducerii romane sa nelinisteasca Ucraina si Moldova. Iar tacerea UE si a NATO, care nu doresc sa-l linisteasca pe aliatul lor, obliga la o serioasa analiza a amenintarii romane. Si variante nu sunt multe. Cine poate garanta securitatea tarilor spre care priveste cu interes un membru al UE si NATO? China este prea departe; ramane, deci, Rusia. Adica un membru UE impinge, practic, Ucraina si Moldova la alianta cu Rusia, pentru a se apara de NATO si de UE”, spune Verov, intr-un interviu acordat agentiei Regnum.