Banca americana Citibank a fost declarat vinovata de publicitate inselatoare de catre justitia belgiana si condamnata la plata a 165.000 de euro pentru vanzarea a produse Lehman Brothers fara sa fi avertizat in mod corect cumparatorii, scrie presa straina. Tribunalul corectional din Bruxelles a gasit Citibank vinovata de infractiuni la legea privind practicile comerciale la circa un an de la deschiderea actiunii in instanta.

Potrivit documentelor instantei, banca americana ar fi "minimizat" riscurile produselor structurate ale Lehman Brothers, continuand sa le vanda si dupa ce ratingul Lehman a fost coborat. Judecatorii belgieni au achitat Citibank in privinta acuzatiilor de abuz de incredere si spalare de bani.

In total, Citibank a vandut produse Lehman in valoare de 128 de milioane de euro la 4100 de clienti belgieni, produse care dupa falimentul celebrei institutii erau simple hartii fara valoare. In luna februarie a acestui an, Citibank Belgia a aratat ca mai mult de 97% dintre clienti au acceptat stingerea pe cale amiabila a procesului, 70% dintre acestia urmand sa isi recupereze trei sferturi din investitia facuta cel mai tarziu in 2013.

Tribunalul a mai obligat miercuri Citibank la despagibiri imediate in suma de 65% din investitia initiala, fiecarui client care a refuzat sa incheie proceduri amiabile cu banca. Potrivit agentiei de stiri Belga, care citeaza un responsabil al Citibank, institutia de credit va face apel.