Expertul iranian asasinat luni in Tehran era unul dintre cei mai proeminenti oameni de stiinta implicati in programul nuclear al Republicii Islamice. Majid Shahriari a fost ucis printr-o incarcatura exploziva plasata in masina sa si detonata de la distanta in momentul in care acesta a urcat in vehicul, potrivit unui expert occidental in servicii secrete. Modul de lucru nu pare strain Mossadului, noteaza The Time.

Asasinatul poarta semnatura Mossadului, care a derulat numeroase operatiuni similare pe teritoriu strain, in ultimii zeci de ani. De obicei, o echipa de agenti observa tinta si rutina activitatilor sale timp de mai multe luni, stabilind vulnerabilitatile si oportunitatile. Majoritatea agentilor sunt deja plecati din tara la momentul in care incarcatura este detonata de un membru al echipei, cand tinta intra in masina.

"E ca un costum. Un asasinat trebuie sa fie individualizat", explica expertul in servicii secrete.

In ierarhia oficialilor care coordoneaza programul nuclear, ranguri superioare lui Shahriari detineau doar oamenii politici. Primul efect al acestui asasinat este pierderea expertizei operationale si a cunostintelor detaliate ale unui efort de zeci de ani. Dar aceasta moarte aduce in casa fiecarui om de stiinta implicat in acest program imaginea riscului de a continua aceasta munca, noteaza The Time.

Ca si alti oameni de stiinta de varf implicati in programul nuclear, Shahriari era pazit de garzi de corp, potrivit lui Parviz Davoodi, directorul Shahid Beheshti University, unde Shahriari preda.

Un alt om de stiinta a scapat cu viata intr-un atac similar in aceeasi zi. Fereydoun Abbasi era condus acasa de la munca dar a scapat cu viata deoarece una dintre garzile de corp conducea masina. Abbasi este consilier la Ministerul Apararii si profesor la Imam Hossein University, afiliata la Garzile Revolutionare.

Contrar informatiilor detinute de TIME, oficialii iranieni spun ca in ambele incidente au fost implicati motociclisti, care aveau asupra lor materiale explozive. "In cel de-al doilea incident, soferul a observat o motocicleta care se apropia si a luat distanta de aceasta - de aceea explozia nu a afectat atat de puternic masina", a spus seful politiei din Tehran, Hossein Sajedinia, citat de agentia de stiri Fars.

Ahmadinejad a acuzat SUA si Israelul pentru aceste atacuri, referindu-se la statul evreu drept "entitatea sionista". In Israel, care considera ambitiile nucleare ale Iranului drept o amenintare existentiala la adresa sa, presa a facut aceleasi speculatii, legand informatia de schimbarea sefului Mossad.

Cotidianul Israel Hayom noteaza ca directorul Mossad, Meir Dagan, "va parasi aceasta organizatie care este acum mult mai dura si mai activa decat atunci cand a preluat conducerea, iar acuzatiile din Teheran reprezinta un bun indiciu in acest sens. Iranul va fi punctul nodal si pentru viitorul sef al Mossadului".

Printre succesele repurtate de Dagan figureaza asasinarea, in 2008, a lui Imad Mughniyeh, oficial de rang inalt al Hezbollah considerat vinovat pentru o serie de atentate teroriste, inclusiv atacul din 1983 asupra ambasadei americane din Beirut, in care si-au pierdut viata peste 350 de oameni. Mughniyeh a fost ucis in Damasc, dupa explozia unui dispozitiv ascuns in tetiera masinii.

Ca raspuns la atacurile teroriste asupra atletilor evrei de la Jocurile Olimpice din Munchen, in 1972, Israelul a ucis mai multi militanti palestinieni in anii urmatori. Printre victime s-a numarat si Muhammad Boudia, dupa detonarea de la distanta a unei incarcaturi ascunse sub scaunul soferului, pe o strada din Paris, in 1973.