Difuzarea unor documente secrete si confidentiale de catre Wikileaks, dintre care cateva mii vizeaza Alianta Nord-Atlantica, este "ilegala, iresponsabila si periculoasa", a declarat marti purtatoarea de cuvant a NATO, Oana Lungescu, citata de AFP.

"Politica noastra este sa nu facem nici un comentariu fata de informatii clasificate si condamnam scurgerea de documente confidentiale", a declarat ea.

"Acest lucru este ilegal, iresponsabil si periculos, faptul ca documentele care au facut obiectul scurgerilor sunt de natura diplomatica sau militara", a adaugat ea.

Continutul mai multor telegrame diplomatice americane a fost postat pe Internet de catre site-ul Wikileaks, care arata ca cele mai multe dintre cele 200 de bombe nucleare americane se afla in tarile membre NATO Belgia, Olanda, Germania si Turcia.

Documentele au fost catalogate in felul urmator: neclasificate 76 de mii; neclasificate, insa numai pentru oficialitati 58 de mii; clasificate 97 de mii; secrete 11 mii; secrete cu o distributie limitata 4330 si confidentiale cu o distributie limitata 4678.

Documentele se refera la relatii politice intre state - 145 de mii; documente interne ale administratiei - 122 de mii; economice 49 de mii; despre teroristi si terorism - 29 de mii; comert international 24 de mii si informatii ale serviciilor secrete 23 de mii.

Majoritatea documentelor sunt din ultima perioada a administratiei Bush si numeroase din prima perioada a administratiei Obama.