Dezastrele naturale si cele provocate de om au produs la nivel global pierderi economice de 222 de miliarde de dolari in 2010, ceea ce reprezinta de peste trei ori valoarea de anul trecut, a anuntat marti Swiss Re, cea mai mare companie de asigurari din lume, citata de AFP. Catastrofele majore din acest an au dus la moartea a 260.000 de persoane, cele mai multe dintre ele fiind victime ale cutremurului din Haiti.

Imaginea dezastrului din ChileFoto: Agerpres

In seismul produs in ianuarie in regiunea Caraibelor si-au pierdut viata peste 222.000 de persoane.

Swiss Re a precizat ca printre celelalte dezastre cu rata mare de decese s-a numarat valul de caldura din Rusia, care a provocat moartea a circa 15.000 de persoane, si inundatiile din China si Pakistan (6.225 de morti).

AFP noteaza ca, in ciuda pierderilor economice uriase, imapctul dezastrelor asupra companiilor de asigurari a crescut cu doar 34% fata de anul trecut, pana la 36 de miliarde de dolari, din cauza faptului ca cele mai devastatoare dezastre s-au produs in regiuni unde putine lucruri sunt asigurate.

Cutremurul produs in Chile a fost cel mai "costisitor" pentru industria de asigurari, seismul determinand plati de opt miliarde de dolari.

Furtuna de zapada care a lovit vestul Europei in februarie a costat industria asigurarilor 2.85 miliarde de dolari, in timp ce seismul produs in Noua Zeelanda a costat 2.7 miliarde de dolari.

Potrivit Swiss Re, seismul cu cele mai mari pierderi pentru industria de asigurari in ultimele trei decenii a fost cutremurul din SUA din 1994 - peste 20 de miliarde de dolari.