Mii de studenti au blocat marti centrul capitalei italiene, ca parte a protestelor la nivel national impotriva propunerilor ce vizeaza reducerea cheltuielilor in sistemul de educatie, transmite AFP. Deputatii italieni urmeaza sa voteze in cursul zilei de azi in legatura cu propunerile facute de guvernul de la Roma.

Proteste in ItaliaFoto: Agerpres

Organizatorii au anuntat ca circa 50.000 de studenti au format procesiuni spontane in intreaga capitala, intr-o incercare de a "paraliza" orasul.

Actiunea de marti s-a numit "Ziua in care blocam totul".

Mii de studenti s-au adunat inca din cursul diminetii la Universitatea Sapienza, inainte de a marsalui spre centrul istoric al Romei, purtand un banner pe care scria: "Ce viitor poate exista in acest moloz?"

Politistii au blocat toate intrarile in cladirea Camerei Deputatilor, unde parlamentarii italieni urmeaza sa voteze reducerile bugetare. Fortele de ordine au fost obligate sa redirectioneze traficul, in timp ce mai multe zone din centrul capitalei au fost blocate de manifestanti.

AFP precizeaza ca proteste similare au perturbat traficul in alte orase importante din Italia, intre care Torino si Palermo, in timp ce la Milano, Pisa si Venetia studentii au blocat sinele de cale ferata din gari.

In Napoli, studentii au aruncat pungi de gunoaie la usile biroului guvernului regional.

Studentii si profesorii din Italia sunt furiosi dupa ce Guvernul lui Silvio Berlusconi a anuntat reduceri de noua miliarde de euro si disponibilizarea a 130.000 de angajati din sistemul de educatie. Executivul vrea sa implementeze aceste masuri pana in 2013.