Un om de stiinta iranian, implicat in programul nuclear al tarii sale, a fost ucis luni in urma unei explozii care a avut loc la Teheran, transmite AFP. Un alt fizician a fost ranit, intr-o deflagratie silmilara produsa in capitala iraniana. Oficialii de la Teheran au acuzat CIA si Mossad ca s-ar fi aflat in spatele atacurilor, despre care martorii afirma ca au fost realizate de barbati ce conduceau motociclete.

Atentate la TeheranFoto: Agerpres

Seful politiei din Teheran, Hossein Sajedi-nia, a declarat ca barbati aflati pe motociclete au atasat dispozitive explozive pe geamurile masinii lui Majid Shahriari, precum si pe cea condusa de Fereydoon Abbasi Davani, in timp ce oamenii de stiinta se indreptau spre locurile de munca. Bombele au explodat dupa cateva secunde.

Shahriari a fost ucis in urma deflagratiei, in timp ce sotia sa si soferul au fost raniti. Davani si sotia sau au fost si ei raniti in atentat.

Atacatorii au reusit sa dispara si nimeni nu a revendicat atacurile, a precizat seful politiei.

Liderii de la Teheran au acuzat CIA si Mossad ca s-au aflat in spatele atacurilor impotriva celor doi oameni de stiinta care erau implicati in programul nuclear iranian. In plus, amandoi erau profesori la Universitatea Shahid Beheshti din capitala iraniana.

"Oricine poate vedea, fara tagada, mana guvernelor din Israel si Occident in atentatele care, din nefericire, au avut loc", a declarat presedintele Mahmoud Ahmadinejad. Anterior, intr-un comunicat de presa, biroul lui Ahmadinejad a afirmat ca "de data aceasta, regimul sionist a varsat sangele profesorului universitar Majid Shahriari pentru a puna capat progresului Iranului".

La randul sau, ministrul de Interne, Mostafa Mohammad Najjar, a afirmat ca "Mossad si CIA sunt dusmanii iranienilor", iar "actele teroriste disperate impotriva a doi profesori dezvaluie slabiciunea si inferioritatea lor".

Ministerul israelian de Externe nu a comentat informatiile.

In ianuarie, un alt om de stiinta iranian implicat in programul nuclear, Masoud Ali Mohammadi, a fost ucis intr-un atac cu bomba despre care Teheranul a spus ca a fost realizat de "mercenari" platiti de Israel si SUA.

SUA si Israelul sustin ca programul nuclear iranian are obiective militare, insa Teheranul a afirmat mereu ca are doar componente civile.

Atacurile au venit la cateva ore dupa ce informatii dezvaluite de Wikileaks au indicat faptul ca regele Arabiei Saudite a ceut "in mod repetat" Statelor Unite sa atace Iranul.