Autoritatile din Tokio au decis sa il trimita, marti, in China, pe expertul sau asupra Coreei de Nord pentru a discuta cu omologul sau chinez, Wu Dawei - a anuntat Ministerul Afacerilor Externe, citat de France Presse. Aceasta deplasare are loc dupa ce China - aliatul principal al regimului comunist nord-coreean - a propus inceperea unor consultari de urgenta, la inceputul lunii decembrie, intre reprezentantii celor sase tari implicate in negocierile asupra dezarmarii nucleare a Phenianului: China, Statele Unite, Rusia, Japonia si cele doua Corei. Totusi, autoritatile de la Beijing au precizat intr-un mod foarte clar ca aceasta propunere nu constituie o reluare oficiala a negocierilor intrerupte din primavara 2009.

Aceasta initiativa a fost primita cu rezerve de Japonia, dar a fost categoric respinsa de Statele Unite, care considera ca exista riscul ca aceste discutii sa se transforme intr-o "operatiune de relatii publice" pentru Phenian, atata vreme cat Coreea de Nord nu isi schimba atitudinea.

Tot marti, este prevazuta sa se desfasoare la Tokio si o discutie intre ministrul japonez de Externe, Seiji Maehara, ministrul sud-coreean al afacerilor externe si comertului, Kim Sung Hwan, si secretarul de stat american, Hillary Clinton. Aceasta intalnire are loc la initiativa secretarului de stat american.