"E clar ca a existat o actiune impotriva exit poll-urilor din partea electoratului comunist. Oamenii au simtit asta ca pe o amenintare si asta i-a facut sa nu fie sinceri", a fost explicatia data de Vasile Dancu intr-o emisiune la Publika TV, referitor la imensa eroare dintre exit poll-ul facut de institutul sau si rezultatele reale ale alegerilor.

Vasile DancuFoto: captura B1 TV

Analistii moldoveni spun ca aceeasi problema au avut-o si ei anterior, sunt probleme ce tin de electoratul comunist, pentru ca diferentele dintre optiunile din sondaje si rezultatul votului erau in privinta alegatorilor PCRM.

Totul tine de mentalitatea alegatorilor moldoveni, mai ales a celor de la tara, care sunt precauti si atunci cand li se pun intrebari despre optiunile lor politice ei spun ceea ce cred ca este corect, nu neaparat optiunea reala pe care si-o exprima la vot.

Igor Botan, analist politic moldovean, crede ca esantionarea a fost gresita si modelul de prognoza nu a fost bine ales.

Potrivit exit poll-ului realizat de IRES pentru Publika TV, partidul premierului Filat ar fi obtinut o victorie zdrobitoare in fata comunistilor, cu 34,4% fata de 25,7%, iar PL al lui MIhai Ghimpu s-ar fi situat in fata partidului lui Marian Lupu, PDM, cu 15,7% fata de 15,2%.

Dupa numararea a 95,40% din voturile valabil exprimate la alegerile de duminica din Republica Moldova, comunistii (PCRM) sint cotati cu 41,1%. Alte trei partide sint cotate cu sanse de a intra in Parlament: PLDM (Filat) - 28,20%, PDM (Lupu) -13,2% si PL (Ghimpu) - 8,9%, potrivit Comisiei Electorale Centrale (CEC).