​Documentele secrete ale corespondentei diplomatiei americane puse la dispozitie de site-ul Wikileaks publicatiei germane Der Spiegel dezvaluie o evaluare a cancelarului Angela Merkel, vazuta ca un lider slab, care nu isi asuma riscuri si este rareori creativ, relateaza AFP.

Intr-un mesaj transmis de un diplomat american din Berlin Departamentului de Stat american, datat 24 martie 2009, Merkel este descrisa drept un lider care se opune "asumarii riscurilor" si este "rareori creativa".

"Americanii sustin ca Merkel priveste diplomatia internationala in primul rand din perspectiva modului in care ea poate profita de pe urma ei din punct de vedere domestic", scrie Der Spiegel.

De asemenea, vicecancelarul si ministrul de externe german, Guido Westerwelle, este criticat aspru in documentele secrete si este descris ca incompetent, arogant si critic la adresa Americii, cu o "personalitate exuberanta" dar cu foarte putina experienta in domeniul politicii externe.

Ministrul apararii, Kar-Theodor zu Guttenberg, cel mai popular politician din Germania, este citat spunandu-i ambasadorului american, in februarie 2010, ca Westerwelle este principala bariera in calea indeplinirii cererii Americii pentru suplimentarea trupelor in Afganistan.

Zu Guttenberg o critica si el pe Merkel, spunand ca are probleme in a-si implementa propriile politici economice.

Site-urile mai multor ziare au inceput duminica seara publicarea de documente din peste 250.000 de dosare secrete ale corespondentei diplomatice americane, informatiile fiind puse la dispozitie de site-ul Wikileaks.

Telegramele prezentate dezvaluie detalii referitoare la un impas tensionat cu Pakistanul in privinta combustibilului nuclear, planuri de a reuni peninsula coreeana dupa eventuala prabusire a Nordului si negocieri referitoare la repatrierea detinutilor de la Guantanamo Bay.

De asemenea, documentele dezvaluie suspiciuni legate de existenta unor finantatori sauditi ai Al-Qaeda si esecul SUA de a preveni ca Siria sa furnizeze, inca din 2006 un stoc masiv de arme pentru Hezbollah in Liban.

"In aceasta ultima luna, o mare parte din energia mea si a activitatilor mele au fost indreptate catre pregatirea dezvaluirii istoriei diplomatice a Statelor Unite. SUA a incercat in ultima saptamana sa contracareze efectul pe care cele peste 250.000 de documente de la ambasadele americane din intreaga lume il vor avea", a declarat Julian Assange.