Site-urile mai multor ziare (New York Times, El Pais, The Guardian sau Le Monde) au inceput duminica seara publicarea de documente din peste 250.000 de dosare secrete ale corespondentei diplomatice americane, informatiile fiind puse la dispozitie de site-ul Wikileaks. Potrivit The Guardian si El Pais, pachetul complet contine si aproximativ 800 de telegrame trimise de la Ambasada SUA din Bucuresti, dar documentele nu au fost facute publice.

"O arhiva ce include un sfert de milion de telegrame diplomatice confidentiale, multe dintre ele din ultimii trei ani, ofera o imagine fara precedent asupra negocierilor purtate de ambasadele americane din toata lumea, puncte de vedere asupra liderilor straini si evaluari privind amenintarile nucleare si teroriste", scrie New York Times.

Telegramele prezentate dezvaluie detalii referitoare la un impas tensionat cu Pakistanul in privinta combustibilului nuclear, planuri de a reuni peninsula coreeana dupa eventuala prabusire a Nordului si negocieri referitoare la repatrierea detinutilor de la Guantanamo Bay.

De asemenea, documentele dezvaluie suspiciuni legate de existenta unor finantatori sauditi ai Al-Qaeda si esecul SUA de a preveni ca Siria sa furnizeze, inca din 2006 un stoc masiv de arme pentru Hezbollah in Liban.

"In aceasta ultima luna, o mare parte din energia mea si a activitatilor mele au fost indreptate catre pregatirea dezvaluirii istoriei diplomatice a Statelor Unite. SUA a incercat in ultima saptamana sa contracareze efectul pe care cele peste 250.000 de documente de la ambasadele americane din intreaga lume il vor avea", a declarat Julian Assange.

Casa Alba a criticat "actiunea nesabuita si periculoasa" a Wikileaks, care pune in pericol viata multora din intreaga lume.

"Astfel de dezvaluiri pun in pericol diplomatii nostri, profesionisti ai serviciilor de informatii si oameni din intreaga lume care vin in Statele Unite pentru promovarea democratiei"a declarat secretarul de la Casa Alba, Robert Gibbs, intr-o declaratie de presa.

Washingtonul a exclus orice fel de negociere cu Wikileaks, argumentand ca detinerea unor astfel de documente reprezinta "o grava incalcare a legii din SUA".

  • Negocieri pentru "golirea" inchisorii de la Guantanamo Bay: Sloveniei i s-a spus sa ia un prizonier de la Guantanamo Bay in schimbul unei intalniri oficiale cu Barack Obama, in timp ce statului din insula Kiribati i-au fost oferite stimulente in valoare de milioane de dolari pentru a adaposti prozionieri chinezi musulmani. Americanii, intre timp, au sugerat ca acceptarea mai multor prizonieri ar fi "o modalitate low-cost pentru Belgia sa atinga o importanta mai mare in Europa.
  • Atacurile informatice asupra sistemelor Google din China ar fi fost comandate de partidul comunist chinez, potrivit informatiilor furnizate Ambasadei americane din Beijing, in luna ianuarie, de o sursa locala. Potrivit documentelor diplomatice, atacul asupra Google este parte a unei campanii coordonate de sabotaj informatic, efectuata de angajati guvernamentali, experti in securitate privata si hackeri recrutati de guvernul chinez. Acestia ar fi spart, inca din 2002, computere ale guvernului american si ale statelor occidentale aliate, precum si cele apartinand lui Dalai Lama sau unor companii americane.
  • Un eventual colaps al Coreeei de Nord: Americanii si oficialii sud-coreeni au discutat despre perspectivele unificarii Peninsulei Coreene. Sud-coreeni au luat in considerare inclusiv convingerea Chinei prin stimulente comerciale, potrivit ambasadorului american la Seul. Oficialii sud-coreeni considera ca un acord potrivit ar putea calma temerile Chinei referitoarea la "convietuirea cu o Coree reunificata", care se afla intr-o"alianta benigna" cu Statele Unite.
  • Sauditii raman finantatorii sefi al grupurilor militante sunnite precum Al-Qaeda, iar statul Qatar a reprezentat "cel mai mare rau din regiune", in eforturile de combatere a terorismului.
  • O alianta intriganta:Diplomatii americani din Roma au raportat in 2009 cu privire la "relatiile extraordinar de stranse" dintre premierul rus Vladimir Putin si cel italian, Silvio Berlusconi, ce includeau cadouri scumpe sau contracte de energie banoase. Acestia au notat ca Berlusconi "se infatiseaza din ce in ce mai mult ca un purtator de cuvant al lui Putin" in Europa. Diplomatii au mai consemnat si faptul ca, in timp ce Putin se bucura de o suprematie peste toate celelalte figuri publice din Rusia, puterea lui Berlusconi este slabita de o birocratie excesiva.
  • Documentele descriu esecul Statelor Unite de a impiedica Siria sa furnizeze arme Hezbollahului in Liban, care a acumulat deja un stoc imens. La o saptamana dupa ce presedintele sirian Bashar al-Assad a promis SUA ca nu va trimite "noi" arme  Hezbollahului, SUA a primit informatii potrivit carora Siria alimenta grupul cu arme "din ce mai sofisticate".
  • Statele Unite incearca, fara succes, pana in prezent "sa elimine" uraniu imbogatit dintr-un centru de cercetare pakistanez, oficialii americani exprimandu-si temerile ca acesta ar putea fi deturnat pentru a fi utilizat intr-un dispozitiv nuclear ilicit. In mai 2009, ambasadorul Anne W. Patterson a raportat faptul ca Pakistanul a refuzat  o vizita a expertilor americani la centru, deoarece "mass-media va incerca, cu siguranta sa prezinte acest fapt drept o incercare a Statelor Unite de a pune mana pe armele nucleare ale Pakistanului".
  • Suspiciuni legate de coruptie in guvernul afgan: Cand vicepresedintele Afganistanului a vizitat Emiratele Arabe Unite anul trecut, autoritatile locale care colaboreaza cu DEA (Drug Enforcement Administration) au descoperit ca acesta transporta 52 milioane dolari in numerar. O telegrama de la ambasada americana din Kabul arata ca Ahmed Zia Massoud, care a negat ca ar fi scos bani din Afganistan, a reusit sa pastreze pachetul "fara sa dezvaluie originea banilor sau destinatia acestora."