Presa de la Chisinau relateaza despre episoade din diferite raioane sau din capitala unde s-au inregsitrat nereguli in procesul de votare care are loc de dimineata de la ora 7.00 si se va incheia la ora 21.00. De la campanie electorala facuta in ziua alegerilor, la deschiderea urnei sau oferirea a 100 de lei moldovenesti (25 de lei romanesti) alegatorilor inainte de a vota.

Neregulile semnalate de presa apar din acuzatiile reciproce pe care si le fac membrii partidelor concurente in alegeri, dar si din raportul unui ONG, Asociatia Promo Lex, care lucreaza cu 2500 de observatori in intreaga Moldova.

PLDM (partidul premierului Vlad Filat), PCRM (partidul lui Vladimir Voronin) si PDM (consud de Marian Lupu) au continuat, prin anumite localitati, camapania electorala in zi de alegeri, lucru interzis prin lege.

Potrivit observatorilor Promo-Lex citati de Info -Prim Neo, exista in raza sectiilor de vot afisaj electoral al Partidului Comunistilor si al PLDM, iar pe traseul Chisinau-Criuleni circula un autobuz cu afisaj electoral al PCRM lipit pe exteriorul masinii.

Basa-Press relateaza despre actiuni electorale ale PDM, reprezentatni ai partidului lui Marian Lupu impartind ziare cu imaginea liderului partidului si sacose cu insemnele electorale ale PDM.

Membrii ai PLDM, in schimb, lipesc afise electorale in apropierea sectiilor de vot in rHoresti, raionul Ialoveni, iar intr-un sat din alta zona a Moldovei membrii comisiei electorale ai unei sectii de vot fac campanie pro-PLDM. Mai mult, tot Basa-Press relateaza despre un cort instalat in Cahul, la cativa zeci de metri de o sectie de vot, cort care are insemnele PLDM si imparte cetatenilor bauturi alcoolice si mancare.

Bani pentru un vot in favoarea comunistilor

Jurnal TV relateaza despre cazul unui membru al PCRM care, intr-un sat din raionul Leova, acosta cetateni la cativa zeci de metri de sectia de vot si le oferea 100 de lei (25 de lei romanesti) pentru a-i vota pe comunisti. Incidentul a fost semnalat de reprezentanti ai PLDM, care l-au fotografiat pe cetateanul respectiv in timp ce inmana bani alegatorilor si care au depus o contestatie la consiliul electoral de circumscriptie.

Votul studentilor a creat confuzie si incalcari ale legislatiei

Potrivit legii, studentii moldoveni pot vota in orice localitate - chiar daca nu au resedinta acolo sau viza de flotant, in baza buletinului de identitate, a carnetului de student care sa ateste ca studiaza la o institutie de invatamant din localitatea in care isi exprima dreptul de vot si a unei declaratii pe proprie raspundere. Aceasta modificare a legii electorale a atras critici din partea observatorilor OSCE.

Probabil ca tocmai schimbarea legislativa a produs confuzie si a dus la nereguli in ceea ce privea votul studentilor. Astfel, PLDM si PDM au ajuns la o noua infruntare, chiar in ziua alegerilor.

Presedintele biroului electoral al uneia dintre sectiile de vot din municipiul Balti, reprezentant al PDM, a fowst acuzat de PLDM ca ingradeste accesul la vot al studentilor de la institutiile de invatamant din oras, in baza declaratiei pe propria raspundere.

Reprezentantii partidului lui Vlad Filat au depus o sesizare la Comisia Electorala Centrala, cerand sanctionarea, potrivit legii, a respectivului presedinte si stoparea ingradirii dreptului de vot al studentilor.

In replica, partidul lui Marian Lupu, PDM, a spus ca PLDM incearca o discreditare a partidului in fata opiniei publice, intrucat informatiile nu sunt adevarate: PDM nu are un reprezentant cu acel nume in comisia electorala a sectiei de vot respective, iar o persoana cu nume asemanator face parte din PL, adica partidul lui Mihai Ghimpu, relateaza Jurnal.md.

Pe de alta parte, Basa Press relateaza o alta incalcare a legii remarcata de observatori, si anume faptul ca intr-o sectie de vot din Chisinau studentii voteaza in baza carnetului de note si nu a carnetului de student.

Urna deschisa din lipsa uneia de rezerva

Asociatia Promo-Lex a remarcat faptul ca jumatate dinter sectiile de vot din Moldova nu au urne suplimentare. Tocmai de aceea, intr-o sectie de vot din Sangerei, membrii comisiei au deschis urna de vot, inca din prima parte a zilei, pe motiv ca se umpluse si buletinele au fost transferate in saci.

Nereguli constatate de Promo-Lex pana la ora 15.00

Promo-Lex a prezentat al doilea raport privind neregulile in procesul de vot de pana la ora 15.00. Jurnal.md face un rezumat al acestora. Iata-le:

  • amenajarea necorespuzatoarea a sectiilor de votare  - fie panza cabinelor e prea transparenta, fie nu e suficienta lumina sau au fost pene de curent de cateva minute
  • prestatia deficienta a membrilor Birourilor Electorale - permisiunea de a vota in baza pasaportului de calatorie, absenta dintr-o sectie de vot a presedintelui si vicepresedintelui timp de doua ore, inregistrarea unui numar mai mic de observatori decat erau exact in sectie
  • incalcarile procedurii de vot - abaterile tin de  intrarea mai multor persoane in cabinele de vot si impiedicarea realizarii dreptului la vot pentru persoanele cu dizabilitati de vedere, sau de solutii mai putin legale a rezolvarii problemei umplerii urnei de vot
  • transportarea alegatorilor la sectiile de votare - reprezentanti ai partidelor au transportat alegatori la sectiile de vot
  • campanie electorala in ziua alegerilor
  • liste electorale incomplete