Bucuresti – sediul Ambasadei Republicii Moldova, Aleea Alexandru, nr. 40, sector 1

Moldovenii voteazaFoto: Agerpres

Bucuresti – sediul Sectiei Consulare a Ambasadei Republicii Moldova, Bd. Eroilor, nr. 8, Sector 5

Iasi – str. Gavriil Musicescu, nr. 6 (partea blocului 7A)

Timisoara – str. Cluj, nr. 12, Colegiul Naţional de Artă Ion Vidu.

Cluj – Piata Lucian Blaga, nr. 1-3 Galati – str. Domneascs, nr. 47

Brasov – Cantina Studenteascs, str. Memorandumului nr. 39

Constanta – Cantina Studenteascs, et. 1 din incinta Universitatii "Ovidius", B-dul Mamaia nr. 124

ATENTIE! Votarea peste hotarele Republicii Moldova se face exclusiv in baza urmatoarelor acte, inclusiv cu termen de valabilitate expirat:

Pasaportul pentru intrare - iesire din tara (albastru)

Livretul de marinar

​SECTIILE DE VOTARE DIN ROMANIA

Cetatenii Republicii Moldova cu drept de vot sunt asteptati duminica, 28 noiembrie, la urne pentru a alege Parlamentul pentru urmatorii 4 ani. Viitorul presedinte al tarii va fi ales de Parlament. Ultimul sondaj arata ca cea mai mare intentie de vot o au comunistii lui Voronin, urmati la distanta mica de PLDM (partidul premierului Filat). Cu sanse de a intra in Parlament mai sunt cotate alte doua partide: PDM (partid controlat de ex-comunistului Marian Lupu si controversatul om de afaceri Vladimir Plahotniuc) si PLM (partidul actualului presedinte inerimar, Mihai Ghimpu). Ultimele trei partide fac parte din alianta pro-occidentala (AIE).

Miza alegerilor:

Ultimul sondaj arata ca, daca partidele din AIE vor ramine impreuna si dupa alegeri, ar avea suficiente voturi in Parlament pentru a-si alege presedintele si a forma un guvern pro-occidental si pro-reforme.

Marea necunoscuta este PDM (Marian Lupu), care a anuntat ca este gata sa negocieze cu toate partidele. O tradare a lui Lupu ar inclina decisiv balanta in favoarea comunistilor lui Voronin, provocind - in opinia analistilor - o noua izolare a tarii si indepartarea ei de orbita europeana.

Procesul electoral

Sectiile de vot s-au deschis la ora 07.00, urmind sa se inchida la ora 21.00. Doua televiziuni vor prezenta exit-poll-uri imediat dupa incheierea procesului electoral.

Este pentru a treia oara in ultimii 2 ani cand alegatorii din Republica Moldova sunt chemati la urne pentru a alege Parlamentul. Alegerile anticipate sunt organizate dupa doua tentative esuate ale legislativului de a alege seful statului. Presedintele tarii poate fi ales cu minimum 61 de voturi.

Cetatenii Republicii Moldova pot sa-si exercite dreptul la vot, garantat de constitutie, in baza buletinului de identitate, a pasaportului de tip sovietic sau Formei 9 (act de identitate temporar). Cetatenii din afara tarii se vor prezenta la sectia de votare cu pasaportul.

Partidele cotate cu cele mai mari sanse de a intra in Parlament:

Partidul Comunistilor din Republica Moldova (PCRM). Este cel mai mare partid al Moldovei, fiind condus de Vladimir Voronin.

Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM). Este membru al Aliantei pentru Integrare Europeana (coalitia de guvernare), fiind condus de premierul Vlad Filat.

Partidul Liberal. Formatiune de dreapta, condusa de presedintele interimar al tarii Mihai Ghimpu. Printre cei mai cunoscuti membri ai PL se numara actualul primar al Chisinaului, Dorin Chirtoaca.

Partidul Democrat din Moldova. De orientare centrista, PDM este cel mai putin previzibil dintre partidele cu sanse reale de a intra in Parlament. Membru al Aliantei pentru Integrare Europeana, principala sa trasatura este oportunismul Deocamdata, PDM isi pune toate sperantele in carisma liderului sau, Marian Lupu. De altfel, biografia politica a lui Lupu este cea care ridica cele mai multe semne de intrebare. Fost lider important al PCRM, a detinut functii importante in administratia comunistilor ( ministru si presedinte al Parlamentului), Marian Lupu a parasit tabara comunistilor doar in momentul in care nu a reusit sa ii succeada lui Vladimir Voronin in postura de candidat pentru presedintia tarii.

Alianta "Moldova Noastra". Condus de un fost primar al Chisinaului, Serafim Urechean, partidul are o doctrina centrista si face la randul sau parte din coalitia de guvernare.

Ultimul sondaj arata ca, daca partidele din AIE vor ramine impreuna si dupa alegeri, ar avea suficiente voturi in Parlament pentru a-si alege presedintele si a forma un guvern pro-occidental si pro-reforme. Marea necunoscuta este PDM (Marian Lupu), care a anuntat ca este gata sa negocieze cu toate partidele. O tradare a lui Lupu ar inclina decisiv balanta in favoarea comunistilor lui Voronin, provocind - in opinia analistilor - o noua izolare a tarii si indepartarea ei de orbita europeana.