Posibilitatea coalitii de centru-stanga dupa alegerile de la Chisinau este destul de mare, spune analistul moldovean Bogdan Tardea, pentru HotNews.ro, argumentand ca "exista presiuni si de la Kremlin, la intilnirea premeirului Filat cu Putin, acestuia i s-a propuns alianta cu PCRM". Asta insa nu va impiedica alegerea presedintelui, pentru ca elita politica moldoveaneasca a obosit de atatea alegeri.

Bogdan Tardea, care spune despre el insusi are viziuni de stanga si a afost intotdeauna critic la adresafoterlor politice aflate la guvernare, in conditiile in care ele nu au confirmat asteptarile, a facut pentru Hotnews.ro, o analiza a contextului electoral de la Chisinau.

El nu exclude ca, in urma alegerilor, sa existe si o coalitie de centru-stanga la guvernare la Chisinau, formata din PCRM si PDM, al lui Marian Lupu, sau chiar PCRM si PLDM, al premierului Filat, argumentand ca acestuia i s-ar fi sugerat, in intalnriea cu Vladimir Putin, o alianta cu Partidul Comunistilor.

De altfel, el vede posibile ca variante de guvernare post-alegeri o refacere a AIE, fara Alianta Moldova Noastra care pare sa nu aiba sansa sa treaca pragul electoral de 4%, cele doua variante de centru-stanga, sau o varianta PCRM, PLDM si PDM.

"Totul depinde de numarul de voturi acumulate. Daca PCRM acumuleaza 51 mandate, e clar ca va forma alianta dupa bunul sau plac. Aceasta va fi posibil , daca participarea va fi mai mica de 53%. Oricum, sansele unei coalitii de stinga par astazi, putin mai mari, desi repet, diferentele sunt minuscule si orice scenariu din cele enumerate, posibil", spune alaistul de la Chisinau..

El crede ca includerea pe lista partidului lui Marian Lupu, PDM, a controversatului om de afaceri Vlad Plahotniuc ar putea priva partidul de 2% din voturi, chiar daca in ultimele sase luni el a incercat sa isi construiasca o imagine de mare filantrop.

Tardea crede ca "Occidentului ii e indiferent cine vine la putere". "Cu toti se vor intelege. Chiar daca AIE ii este mai aproape de inima. Ajutoarele occidentale, sunt insa conditionate de anumite declaratii antirusesti, participarea in Irak si Afganistan, deschiderea pietii pentru corporatii straine, privatizari "corecte"", explica el.

Analistul de la Chisinau spune ca este greu de anticipat o rata de participare la alegerile de duminica. "Societatea este supprapolitizata, ceea ce, indirect, precupune o participare masiva. Dar exista si o dezamagire totala, ceea ce creeaza riscul unei participari sub 55%", a argumentat Tardea. El crede ca votul in strainatate da ocazia unor fraude masive, ca anterior au votat peste hotare intre 17.000 si 19.000 de oameni, adica 1-1,3% din alegatorii cu drept de vot moldoveni.

Bogdan Tardea nu anticipeaza un blocaj in alegerea presedintelui, pentru ca, "daca nu se va alege presedintele, va fi modificata constitutia prin referendum. Totusi, cred ca elita politica a obosit de-atatea alegesi si se vor intelege", spune acesta.

Intrebat care ar putea fi realtia cu Romania in conditiile revenirii la putere a comunistilor, intr-o coalitie, Bogdan Tardea crede ca Totul depinde de Romania: daca ministrul de externe Baconschi va continua sa spuna ca nu exista poporul moldovenesc, iar presedintele Basescu va sustine in continuare ca nu va semna un tratat de frontiera niciodata, "atunci relatiile vor fi reci".

"Paternalismul politic trezeste tot mai multe reactii inverse in Republica Moldova. Or e nevoie de un nou nivel, de parteneriaat strategic intre doua tari suverane, egale in drepturi", sustine analistul politic.